Тома Биков и Георги Свиленски в лют спор за Народния съд

По думите на Тома Биков от ГЕРБ няма нищо лично в искането на оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание

[ad id=“225664″]

През седмицата една декларация по повод Луков марш предизвика скандал. В нея Народният съд беше наречен „необходимо правосъдие” от депутата от „БСП за България“ Валери Жаблянов. Впоследствие ГЕРБ поискаха отстраняването му като зам.-председател на парламента.

„Никъде в тази декларация той не е казал, че това е необходимо правосъдие. Тя е по повод Луковия марш и в един от пасажите й накрая се казва – правят се, че не разбират, че Народният съд е било неизбежно и необходимо правосъдие. Тоест в тази декларация ние не даваме оценка на това какъв е Народният съд. И медиите, и обществото искат от БСП непрекъснато да се извиняваме какво се е случило преди 70 години”, каза в предаването „Събуди се” по Нова тв Георги Свиленски от БСП.

[ad id=“236993″]

„Целият проблем е, че управляващите от ГЕРБ, искайки да изместят вниманието от дневния ред на обществото, се хващат за едно изречение и на базата на това искат оставката на зам.-председателя на Народното събрание”, допълни Свиленски.

„Има два вида оценки – политическа и историческа. Наша работа е да дадем политическа оценка и тук се разминаваме с тях. Склонен съм да смятам, че в онези времена, по време на Втората световна война, със сигурност е имало натиск и от съюзническите сили. Въпросът е сега не да водим исторически дебат, а да дадем много ясна оценка на политическото насилие. Факт е, че в голямата си част Народният съд служи за инструмент за разчистване на политическите опоненти. Спорът е толкова жив, защото БСП нямат еднозначна оценка и все още водят дебат”, коментира от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

[ad id=“236999“]

По думите му няма нищо лично в искането на оставката на Валери Жаблянов

„Тома Биков не е член на ГЕРБ. Аз искам оценка от някой от политическото ръководство на ГЕРБ, защото там 80% са бивши членове на БКП. Интересно ми е те каква оценка ще дадат“, заяви Свиленски.

„Аз нямам проблем да говорим и за политическото насилие преди 9 септември. Нашата позиция е ясна и категорична и е изразена от цялата парламентарна група – ние сме твърдо против политическото насилие. Разликата е, че ние играем футбол, а те баскетбол. Ние правим политика, а те говорят за история. Нямаме нищо против Валери Жаблянов като личност“, обяви Биков.

[ad id=“237001″]

„Защото сте против политическото насилие, затова вчера шефът на НЗОК е бил заплашен от висш политик“, контраатуква червеният депутат.

„Е, това е информация от информационна агенция Славчо Велков“, отговори Тома Биков.


image0 (9K)