Толерантност – да, но за кого?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 45, 1990 г.
ТОЛЕРАНТНОСТ – ДА, НО ЗА КОГО?
На 28 май т.г. в кино „Жельо Диманов” в Стара Загора се проведе среща с кандидата за народен представител в 158-и избирателен район г-жа Елка Константинова. За съжаление с пропагандна цел бяха употребени непроверени цифри и недоказани факти.
Госпожа Константинова заяви на всеослушание, че двата полилея в незавършения партиен дом струват 3 млн. лева. Проверката, която направихме, показа, че полилеите не се два, а четири. Внос са от ГДР и са на единична стойност 57 540 лева. На невярващите документите могат да бъдат показани при поискване.
От една страна г-жа Константинова потвърди със „сигурност”, че БСП не може да се прероди и промени със същите номенклатурни кадри. А от друга, когато се предложи чист и неопетнен човек, какъвто е д-р Русев, кандидат за народен представител в същия район от БСП, се постъпва учудващо непочтено. Тя заяви, че е научила, че д-р Русев на предизборно събрание в кв. „Лозенец” бил заплашил, че малцинствата щели да бъдат изпратени в Африка, ако СДС спечели изборите. И бил цитирал д-р Желев, че „циганите щели да изцапат бюлетините”. Това не е истина и екипът от застъпници на д-р Русев протестира срещу подобно грубо и тенденциозно злепоставяне. Изявлението на г-жа Константинова същата вечер, че тя се съмнявала, че един културен и интелигентен човек, какъвто е нейният опонент, може да каже такова нещо, не намали експлозията на „бомбата”, която хвърли в залата. Манипулация от типа „казал”, „рекъл”, „чух, че чули да казват” са меко казано, некоректни и непочтени.
И още нещо любопитно. Из града се разпространява възвание от ръководството на Радикалдемократическата партия в Стара Загора, посветено на д-р Русев. „Нека не позволяваме БСП безскрупулно да отнема един от най-ценните и талантливи специалисти в града и да го въвлече в едно опасно за попрището му съвсем тясно специализирано начинание. Достатъчно много инженери, математици, лекари и архитекти бяха всмукани в идеологическата работа и забравиха призванието си.”
Първо, дейността в Народното събрание не е идеологическа! Второ, смятаме, че в него ще бъдат необходими всякакви специалисти, включително и от сферата на здравеопазването. Така че д-р Русев е необходим не само на Стара Загора, той е нужен и на България, там, във Великото Народно събрание, такъв, какъвто е – чист, неопетнен, с високия си професионализъм и компетентност.
Твърдението, че СДС не издига кандидати лекари-хирурзи, е невярно – а проф. д-р Чирков?
Ние сме за честна предизборна борба. Непроверените цифри и недоказаните факти и тенденциозното възвание към избирателите пречат най-напред и най-много на тези, които ги предлагат.
Екип от застъпници на д-р Р. РУСЕВ
инж. К. ДИМОВ, инж. Й. ГАНЧЕВ, Б. ДИМИТРОВА, СТ. МАРИНОВ


image0 (9K)