Току-що проходило българче прекрачи прага на изборна секция в Холандия

Четирима старозагорци са заявили желанието си да гласуват в Енсхеде, Холандия. И най-малкият член на българската общност там пристигна в изборната секция, часове след като официално са ѝ направили „прощъпулник“.

В Енсхеде, Нидерландия, за втори път отвори врати изборна секция. До момента са гласували над 100 български граждани от региона Твенте, разположен наполовина в Германия и наполовина в Холандия, информира ЗАРАТА старозагорка, която живее в Холандия от години.

Голяма е групата студенти, които учат в Университета Твенте и Висшето училище Саксион. Те имаха възможността да се запознаят с трима от българските си преподаватели.

Четирима са старозагорците, които са дали предварителна заявка за гласуване.

Млади семейства идват с децата си. Родитиелите на малката Елица (на снимката) са от Русе, живеят и работят в Германия. Вчера са ѝ правили прощъпулник и вече знаят, че е избрала лекарската професия.

Най-младият член на българската общност (на снимката) дойде с баща си и майка си, също от Германия.

Известният пианист и диригент Иво Бойчев упражни своя глас и замина за следобеден концерт в близък град. Иво Бойчев е диригент на мъжки хор, който изпълнява българска църковна музика.

Стана традиция секцията да е място за събиране на българи, продължава разказа си нашата задгранична читателка. Някои живеят тук от години и се познават, други са отскоро и се радват да намерят сънародници. Носят се баници и питки, играят се хорá.

Миналата година се постави началото на танцов състав, а сега сериозно се говори за откриване на българско училище, тъй като има доста деца в предучилищна и училищна възраст, чиито родители държат те да учат български език.


image0 (9K)