Той ли е новият Борисов?

Макар още да не е встъпил в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев вече сръчно усвоява методите на премиера в оставка. Той ли е новият Борисов?

Предизборен плакат на Румен Радев

Коментар от Полина Паунова:

От момента, в който лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка се сдоби с официален профил във Фейсбук, в България се наблюдава нов вид политическо поведение – управление през социалната мрежа. Наред с трогателните семейни снимки, в онлайн-управленския му стаж влизат няколко „обръщения“ към нацията, прогласяване на спрени обществени поръчки, както и обяснения за намесата или ненамесата му в различни държавни скандали. Съвсем очаквано животът на Борисов в социалните мрежи се допълва от излъчване на различни негови участия, коментари по актуални политически ситуации и редовните вербални пререкания с партньори или опозиция.

Фейсбук-управление

В развитите държави Фейсбук-управлението е по принцип недопустимо. Най-малкото защото от тази платформа властта „оповестява“ някакви решения, без обаче да отговаря на резонни въпроси за същите тези решения. Тоест, става дума за медийно присъствие без носене на отговорност. В България обаче подобен прийом очевидно се разбира като ноу-хау – и затова бързо и сръчно бе усвоен от новоизбрания, но все още невстъпил в длъжност президент Румен Радев.

В началото на новата година, още в празничните дни, когато медиите копнеят за каквато и да е информация, във Фейсбук-профила си Радев напомни със строг, но справедлив държавническо-менторски тон, че на 21 декември премиерът „нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки“. Наред с това обаче новоизбраният президент оспори печално известната обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.

Румен РадевРадев встъпва в длъжност на 22 януари

Казусът

Въпросната поръчка е обявена още на 5 април миналата година. На 29 декември тя отново бе възобновена, след като за пореден път съдът отхвърли жалба срещу нея. От пролетта насам тази поръчка е прекъсвана няколко пъти. Също както при предишните ѝ временни спирания, така и сега процедурата се възобновява автоматично по силата на закона.

Така че новоизбраният президент дори формално не е прав, когато припомня заръката на другия Фейсбук-управленец – ведомствата да не обявяват нови обществени поръчки.

„В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като „неизбежна“”, написа още бъдещият президент по повод поръчката на АПИ от пролетта на миналата година. Според него „правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседание на МС“.

Наред с държавническите си онлайн-прозрения Радев изрично заявява, че не оспорва законността на решението. Но затова пък посява съмнение в смисъла и целесъобразността му, като добавя, че го намира „за политически спорно“.

Тук трябва да уточним, че в случая изобщо не става дума за концепцията за тол системата. Въпросът е съвсем друг. А именно: с какво право бъдещият президент се меси в политически решения. И дори изисква някой да ги консултира с него или да му се отчита. При това още преди да е встъпил в длъжност.

На този фон нека си припомним как генералът на БСП категорично отказа да носи каквато и да е политическа отговорност преди 22 януари, когато формално поема поста от Плевнелиев. Радев на няколко пъти изрази несъгласие да сподели отговорността в създалата се с оставката на правителството безпрецедентна ситуация.

 Кампанията на генералите

Дори да пренебрегнем обстоятелството, че бъдещият президент се включва в започналата още преди месеци атака на БСП срещу концепцията за тол таксите, няма как да не обърнем внимание на факта, че генералът на социалистите вече втори път се възползва от високата трибуна, която получава по силата на длъжността, за която е избран (преди да е встъпил в нея), но отказва да носи каквато и да е отговорност. С аргумента, че не е встъпил в длъжност…

На фона на всичко това на преден план излиза един въпрос от изключителна важност: възнамерява ли Радев да се меси в теми, които са изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Защото обществената поръчка за тол системата няма никакво отношение към държавния глава – независимо дали е встъпил в длъжност или не.

Въпреки че Радев формално още не е наследил Плевнелиев, изявите му до момента са твърде показателни за профила на бъдещия президент. И той много напомня на настоящия премиер в оставка. Съвсем в стила на приликите между тях в момента единият се занимава с обществената поръчка, а другият – с климатичните условия. Като и двамата оставят усещането, че водят предизборна кампания. От висотата на длъжностите си.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)