На този ден през 1832 година е роден Луис Карол

Син на енорийски свещеник от Чешър, Чарлс Латуидж Доджсън стана световно известен с книгите си „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“. Професорът по математика Чарлз Латуидж Доджсън от Оксфорд разхожда по реката в лодка дъщерята на декана на колежа Оксфорд и й разказва приказка.

[ad id=“263680″]

Когато дъщерята на ректора, Алиса Лидъл пожела сама да прочетете тази приказка, Доджсон с калиграфски почерк я записва в тетрадка и й дава заглавие „Приключенията на Алиса под земята“.

И след една година книга е публикувана с друго име „Алиса в страната на чудесата“ и под псевдоним. Чарлс Латуидж Доджсън маха фамилията си, превежда останалите си имена на латински и разменя местата им. И резултатът обратно превежда на английски.

Книгата има огромен успех, прочитат я всички в Англия, дори кралица Виктория. Кралицата е толкова въодушевена, че заповядва да й донесат всичко, което е написал Луис Карол. На следващия ден пред кралицата струпват купчина трудове по математика.

[ad id=“225664″]

Като математик Доджсън работи предимно в областта на геометрията, линейната и матричната алгебра, математическата логика и пише почти дузина книги под истинското си име.

Неговото творчество в областта на математиката привлича отново вниманието в края на 20 век. Книгата Мартин Гарднер за логическите машини и диаграми „Logic Machines and Diagrams“ предизвика преоценка на приноса на Луис Карол в символната логика.

Източник: nauka.offnews.bg


image0 (9K)