Този вот ще е най-скъпият и най-сложен в историята на България

Днес е ден за размисъл преди местните избори на 27 октомври. Изтича и крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1,2 млн. лв., а непаричните дарения са за почти 25 хил. лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България. Стойността му се изчислява на повече от 70 млн. лв., съобщава БНТ.

На тези избори кандидатите за кметове на общини са близо 1200 души, а за общински съветници – 29 000. Право на глас имат 6,5 млн. българи.

Интересен факт е, че в страната ни има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, и въпреки това избори ще има и там, като навсякъде във всички избирателни комисии, изборният ден ще започне в 7 сутринта и ще завърши в 20 часа вечерта. Може да бъде удължен с 1 час в случай, че има опашки и има някакво забавяне, като е важно всички да знаят, че в тъмната стая могат да влязат и да отбележат избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция „не подкрепям никого“.

Днес е денят за размисъл и каквато и да била агитация е забранена, както и продажбата и покупката на алкохол на някои места. Това се решава по места от общините, като например в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден, но в Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях, добавя БНТ.

 


image0 (9K)