Тодор Тагарев: Във властта има хора, които работят за излизането ни от ЕС и НАТО

Определено в управлението има хора, които работят за излизането на страната от ЕС и НАТО. Това коментира в предаването „Лице в лице“ съпредседателят на Атлантическия съвет на България и бивш служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

[ad id=“225664″]

Той посочи например Волен Сидеров, който е председател на парламентарна група в управляващата коалиция и зам.-председател на парламента, но той и други депутати от „Атака“ посетиха Крим и „декларираха своята категорична и ясна проруска позиция, позиция, която противоречи на всички становища от страна на ЕС и НАТО и България – самостоятелно и като член на тези две организации“, каза гостът.

„По отношение на декларацията на Цветан Цветанов не бих бил толкова краен, но изпитвам известни притеснения, когато прочетох документа, внесен за обсъждане вчера на КСНС, и сравнявайки го с декларацията, с която излезе президентът вчера“, допълни Тагарев.

[ad id=“263680″]

Проблемът, според него, не е в това, което документът казва, а в това, което пропуска да каже. „Той прави внушението, че има едни лоши, заради които средата за сигурност става притеснителна и нарастват проблемите, които имаме да решаваме“, посочи Тагарев.

„И всички тези лоши, които са изброени, са наши ключови съюзници от САЩ, Великобритания, Франция. В същото време документът пропуска много ключови неща – пропуска да каже, че режимът на Башар Асад продължава да извършва престъпления срещу своя народ и човечеството, използвайки химическо оръжие, че този режим е на власт, благодарение само и единствено на подкрепата на Русия. Казва се, че САЩ, Великобритания и Франция нанасят удар спрямо капацитета на Асад да разработва химическо оръжие без санкция на Съвета за сигурност, но се пропуска, че няма такава санкция, тъй като Русия й се противопоставя“, изтъкна гостът.

[ad id=“236993″]

„Спорът между президента Радев и Цветанов е и политически, и идеологически в някакъв смисъл, защото правителството подкрепи общите позиции на ЕС и НАТО. Позицията на президента в някаква степен противоречи на позициите на НАТО и ЕС с недоизказаните неща в нея. „Може би президентът се опитва да оспори позицията, взета от българското правителство“, каза още Тагарев.

[ad id=“236999″]

Той припомни декларираното от Радев намерение да посети Москва и добави: „Въобще не мога да си представя какво г-н Радев би могъл да постигне с една визита в Москва, с изключение на факта, че Путин ще може да демонстрира, че единството в ЕС и НАТО е разбито“.

„Едно такова посещение може да затвърди посоката на поведение, с която ние ще загубим още много милиарди“, добави той.

[ad id=“237001″]

Според него в сделката за ремонта на МиГ-овете, която военният министър Красимир Каракачанов подписа, не са защитени българските интереси.


image0 (9K)