Тодор Живков и социализмът влизат в учебниците по история

Утвърдени са учебните програми за десетокласниците след година и половина обсъждане. Според МОН не са допуснати оценъчни твърдения

[ad id=“263680″]

За пръв път в учебните програми влиза и периодът на социализма. През по-голямата част от периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. България бе управлявана от Тодор Живков.

От министерството на образованието съобщиха, че са утвърдени учебните програми за Х клас, в който приключва обучението по редица основни предмети в областта на природните и на обществените науки, на изкуствата, на технологиите и предприемачеството.

[ad id=“236480″]

Учебната програма по история и цивилизации предлага цялостен курс по национална история – от древността до наши дни, се подчертава в съобщението.

В хода на общественото обсъждане бяха предложени и приети някои редакции, които не променят цялостната концепция на проекта, се казва още там.

Отпаднали са отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети (напр. неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др.). В същото време са въведени нови понятия (напр. базилика, ротонда, експроприация, приватизация, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация и др.), които подпомагат разбирането на процесите.

[ad id=“218548″]

Проследено е взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.

В програмите е поставен акцент върху националната история, география и литература, съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН).

[ad id=“218001″]

Повече от година и половина проектите на тези програми бяха във фокуса на общественото внимание. По време на обсъждането бяха проведени множество срещи и консултации с учители, с представители на висши училища и на БАН по предметите, към които има обществена чувствителност – български език и литература, история и цивилизации и философия.

Учебната програма по български език и литература в Х клас допълва и разширява изученото в предходните класове. В компонента по български език основен акцент са темите, насочени към познаването и прилагането на книжовните езикови норми, а по литература са заложени за изучаване творби само от български автори.

[ad id=“263680″]

Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.

В резултат на общественото обсъждане бе добавена творбата „Cis moll“ на Пенчо Славейков, за изучаване бяха конкретизирани две глави – 1 и 16 от І част на романа „Тютюн“ от Димитър Димов. Програмата дава възможност на учителите, според интересите на учениците, да подбират и други тематично близки текстове, освен посочените.


image0 (9K)