Преди 50 години Тодор Деков и негови приятели слагат началото в Стара Загора на един красив спорт

Община Стара Загора и Спортен клуб „Бадминтон“ организираха честване по повод 50-годишния юбилей на бадминтона у нас и в Стара Загора.

[ad id=“265508″]

Церемонията се състоя вчера в общинската зала „Иван Вазов“. Тя се проведе преди началото на Националния турнир по бадминтон – „Стара Загора 2017 – Шести кръг от Национална верига по бадминтон“.

„В залата виждам както доайените -основателите на играта в Стара Загора, така и най-малките техни последователи. Днес е среща на поколенията във времето. Старозагорският спортен клуб „Бадминтон” е един от най-успешните клубове не само в града ни. Състезателите му определят модата и тенденциите на развитие на съвременния бадминтон“, каза в приветствието си  ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Тя получи Грамота на Община Стара Загора за подкрепата, която оказва на спортния клуб.

[ad id=“225664″]

Една от най-красивите и интересни игри води началото си в Стара Загора от далечната 1965 година. Тогава роднини на Тодор Деков донасят от бившата ГДР чифт ракети, кутия с пера и мрежа.

Деков и негови близки започват да играя преда дома му, както и на Аязмото. Този спорт започва да увлича все повече хора в Стара Загора.

Малко след това на върха на Аязмото е разчертано и първото игрище върху каменни плочи. На 23 и 24 декември 1967 година инж. Людмил Фандъков, Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков участват в първия междуградски турнир в Пловдив. Така Стара Загора се нарежда между градовете, които са основатели на този спорт у нас

 


image0 (9K)