Тихомир Безлов: 100-200 души в България прибират близо 2 милиарда селско-стопански субсидии

Тихомир Безлов коментира пред БТВ:

За мен големият проблем е, че има едно преразпределение на земя на хора като Бенчев. Еврофондовете за тази година е почти 3 млрд., които ще бъдат дадени като субсидии. Този модел на концентрация на земя започва да се случва по време на програмите САПАРД. Това са най-големите европари, които влизат в страната. Разпределението на парите става на политическо ниво. Всички политици преди 44-та година се опитват да няма концентрация на българското земеделие. Страната е малка и земята се концентрира в 100-200 човека. Интересното е, че това стана през еврофондовете.

[ad id=“225664″]

Има едно преразпределение на земя – собственост, в селското стопанство. И какъв процент от евросубсидиите се разпределят през тези 100 семейства – те са около 80% от близо 2 млрд. евро, които ще бъдат разпределени тази година. Тази концентрация на ресурс няма как да се направи без политика. Концентрацията на земя се решава с политическо уравнение.

Най-големият проблем са тези латифундисти, които са натрупали пари с престъпни схеми. Това обаче започва още с програма САПАРД. А днес именно тези семейства са гръбнакът на селското стопанство. Но ако се тръгне да се разбива този модел, ще се създаде сериозен проблем в системата, аргументира позицията си Тихомир Безлов.


image0 (9K)