Тито лично заповядал да убият „Стария българин“ Методи Шаторов и да снимат трупа му!

Югославският диктатор Йосип Броз Тито е заповядал да бъде убит лидерът на македонските комунисти по време на Втората световна война Методи Шаторов – Шарло в България.

[ad id=“263680″]
..
Тито дори е изпратил най-довереният си човек, зловещият Светозар Вукманович – Темпо, да присъства на ексхумацията на тялото на Шаторов на 16-ти септември в Милеви Скали край Велинград и да направи снимка от трупа му. Това се казва в изследването на македонския историк д-р Соня Николова, което е публикувано в днешния брой на най-тиражния македонски всекидневник „Дневник“, пише БГНЕС.

Шаторoв, който ръководи македонските комунисти, е известен със съпротивата си на местната организация да се подчинява на югославските комунисти и лично на Тито. Той смята, че партията трябва да бъде част от българската. Това е и най-вероятната причина Тито да поиска той да бъде убит. Освен това Шаторов е знаел доста неща от политическото минало и личния живот на югославския диктатор.

От изследването на Николова става ясно, че почти всички официални версии за смъртта на Шаторов съдържат доста съмнителни факти, а някои дори са напълно нелогични и се разминават с датата на убийството, видът на оръжието, с което е убит, както и описанието на нараняванията.

Сред лицата, за които има съмнения, че скриват истината за убийството на Методи Шаторов-Шарло, е и бившият вицепрезидент на България генерал Атанас Семерджиев.

[ad id=“225664″]

..

„Към днешна дата като най-вероятна версия за убийството на Шарло се сочи тази, че то е поръчано от Тито и е извършено от негови хора“, се казва още в изследването на д-р Соня Николова.

Методи Шаторов е роден на 10 януари 1898 година в Прилеп. В родния си град завършва българска екзархийска прогимназия, а след това Скопското българско педагогическо училище. Шаторов е известен и с прякора „Стария българин“.

Ето какво казват виновните за смъртта му:

Йосип Броз Тито:

Драги другари, постъпката на „Стария Българин“, който беше отговорен за нашата работа в Македония се показа не само антипартийна, но и контрареволюционна.

1. Той саботира издаването на прокламацията на ЦК на ЮКП и зае националистическа позиция.

2. Той скъса всички връзки с ЦК на ЮКП след окупацията и не се отзова на поканата на ЦК да се яви.

3. Той зае неприятелска позиция спрямо сръбските другари, зае позиция, която с нищо не се различава от позицията на македонската реакционна буржоазия.

[ad id=“225664″]

..

Цветко Узуновски, министър на вътрешните работи на СР Македония през 1944-1945 година:

Теорията (на Шарло), че българската фашистка войска не била окупаторска, и актът да се предаде оръжието на окупаторската власт… открито отрича националния въпрос на Македония и в неговата великобългарска душа Македония значеше само една българска покрайнина, където живеят българи, а не македонци, със свои отделни национални отлики и чувства… Оттук е ясно защо Шаторовото ръководство приканваше македонския народ чрез листовки към подмяна на българската фашистка власт, а не към въоръжена борба за прогонване на българските окупатори от нашата земя.

Тези теории, както и подобни други бяха възобновени и през 1942 г., та дори и до края на освобождението на нашия народ… И днес ние сме принудени да се борим против схващанията на някои хора, които поради все още неразчистени великобългарски илюзии измислят и разпространяват разни теории против нашия език, против нашата националност, фалшифицират нашата национална история и подбуждат против Народна република Македония.

[ad id=“218001″]

..
Вера Ацева, партизанка и братова внучка на войводата Мирче Ацев:

… Ако се чете внимателно и ако се гледа с политическо око, ще се види, че дълбоко в душата си М. Шаторов е българин. Той говори за Македония, но в подтекст за българска Македония, български македонци. Не казва български, но се подразбира, цялото му поведение през лятото на 1941 година като секретар на Покраинския комитет е ориентирано към това Македония да бъде съставна част на България. Аз лично го познавам – работила съм с него, била съм член на Покраинския комитет и затова мога по-добре да преценявам.


image0 (9K)