Тилърсън, Меркел и Курц почетоха паметта на жертвите на Холокоста

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън почете днес във Варшава паметта на жертвите на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, информира ТАСС.

[ad id=“263680″]

Тилърсън положи венец пред паметника на Героите на гетото в полската столица – мемориал, издигнат на мястото на първия сблъсък при въстанието във Варшавското гето през 1943 година.

Никой не може да остане равнодушен пред трагедията на Холокоста, заяви американският топ дипломат.
„Аушвиц-Биркенау е място на трагедия. Трябва да помним случилото се тогава“, каза той.

В Аушвиц-Биркенау нацистите избиват над 1 милион евреи, които са отровени в газови камери и след това изгорени в крематориуми. По различни данни в лагера загиват 1,5 до 2 милиона души от различни националности. Затворниците в комплекса са освободени на 27 януари 1945 г. от Червената армия.

През 2005 г. ООН реши днешният ден да бъде обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

[ad id=“218001″]

Германският канцлер Ангела Меркел също почете загиналите, предупреждавайки, че антисемитизмът е във възход Германия, информира Асошиейтед прес.

Непонятен и позорен е фактът, че никоя еврейска институция не може да съществува без полицейска охрана, независимо дали става дума за училище, детска градина или синагога, заяви тя в седмичното си обращение.
Австрийският канцлер Себастиан Курц припомни „особената историческа отговорност на Австрия“ за геноцида, съобщава АПА.

Австрия, която е анексирана от Третия райх през март 1938 г. дълго време бе считана за първата жертва на нацизма. Всъщност обаче страната ентусиазирано приветства аншлуса с Адолф Хитлер, който по произход е австриец, и е напълно интегрирана в нацисткия военен и репресивен апарат, припомня АФП.

БТА


image0 (9K)