Гениална тийнейджърка реши най-големия проблем на шофьорите

Често се случва така, че заради двете предни колони на автомобила шофьорът да не вижда светофара или още по-страшното – да не забележи приближаващ се пешеходец.

Така наречените мъртви зони са основна причина за катастрофи заради невъзможността водачът пълноценно да оцени ситуацията на пътя. Тогава той предприема действия, водещи до създаването на аварийни ситуации.

За щастие, решение на този проблем вече е намерено.

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони.

Момичето е избрало тази тема за своя научен проект, който нарекла „Повишаване на автомобилната безопасност на пътя чрез отстраняване на слепите зони“.

То е създало прототип на система за защита с уеб камера, проектор и материали от 3д-печат, за да разшири зоната на видимост за водачите.

Така повече нито един шофьор няма да има недостатъчно информация и обзор.

Идеята зае първо място в националния конкурс в Уест Гроув в щата Пенсилвания и е получила наградата на Фонда Самуели.

За изобретението си момичето получило 25 000 долара чиста пара.

Принцип на работа

Алайна монтирала уеб камера от външната страна на колоната от страната на пътника до водача, а след това излъчвала заснето върху вътрешната страна на колоната с помощта на проектор, закрепен за тавана над седалката на шофьора.

За целта на момичето дори се наложило да напечата с 3Д-принтер специален компонент, за да може проекторът да се фокусира върху повърхност на толкова близко разстояние.

Проблеми също имало с яснотата на изображението на вътрешната страна на колоната. Затова момичето решило да покрие въпросната повърхност със светлоотразителен плат.

Тийнейджърката забелязало още, че проектираното изображение е ясно за шофьора, но е размазано за пътниците. Освен това излъчваната светлина от проектора предизвиквала главоболие у пасажерите.

Новият материал обаче решил този проблем. Откриването на слепите петна все по-често се превръща в норма на безопасността в автомобилите, наричана още „информационна система за слепите зони“.

В новите модели светлина, шум или вибрация предупреждават шофьора за разположението на предмети в слепите им зони, отразявайки информацията на страничните огледала.


image0 (9K)