Те са симпатични и добре възпитани – младите журналисти от „Свободна зона“

Те са симпатични и добре възпитани. Държат се уверено и говорят много вдъхновено. Те са ученици от различни училища, но имат еднакъв широк мироглед, не се задоволяват с малко и непрекъснато експериментират . Обединява ги идеята да пребродят трудните пътеки на журналистиката, казва тяхната ръководителка Розалина Карамалакова.

През октомври 2013 година започна работата клуб “Млад журналист” към Център за подкрепа на личностното развитие. В началото бяхме малко, но много амбицирани и още на втория месец издадохме първия си брой. И така до днес, всеки месец страниците на нашето издание информират за интересния живот на старозагорските младежи, достигайки своя 50-и брой, продължава разказа си Карамалакова.

С времето редакцията ни се разрасна, в нея бяха десетки млади хора, много от които поеха по пътя на журналистиката и вече са студенти в СУ “Климент Охридски” и дори в Германия. Наш възпитаник стана тазгодишният носител на Стипендията на факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Климент Охридски” за студентски постижения в радио и телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков . Други, макар и да изучават други професии, запазиха журналистическата искра завинаги в себе си.

Под острото перо на нашите репортери попаднаха десетки известни личности на България, които с радост отвориха страниците на своя живот за нас и за нашите читатели. А ние, като истински журналисти, без значение от атмосферните условия, бяхме на стотици интересни места.

През 2015 година успяхме да реализираме една своя мечта – да направим “телевизионно предаване”. Въпреки, че зрителската аудитория ни гледа от сцената, а не от екрана, ние сглобихме новинарски блок с включване на наш кореспондент, прогноза за времето и гост в студиото. А темата беше по случай деня на Европа – “Европа преди парите” и показахме как една наглед суха информация може да бъде поднесена забавно и да плени.

И 2016 година ни донесе изненада – получихме покана да посетим факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”. Бяхме радушно приети от декана на факултета доцент Ефремов, който ни потопи в медийното право.

 Направихме интересни обмени с други клубове; гостувахме на клуб “Журналист” от Бургас, а в най- жежките дни на 2017 година при нас дойдоха приятелите ни от Шумен.

Вестник „Свободна зона” е носител на специална награда на Община Разград от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов” 2018 г.; двукратен носител на първа награда от Националния ученически журналистически конкурс “Григор Попов”-2016,2017г. Награда на Рио, Разград .

Второ място от Националния журналистически конкурс “Стоян Михайловски”, Русе-2015 година.

Екипът на в-к „Свободна зона„ благодари на всички, които подкрепяха през годините журналистическата работа на младежите! – завърши Розалина Карамалакова.


image0 (9K)