ТЕЦ „Марица изток“ 2 ще намалява въглеродните емисии с 60% с нова технология на старозагорска фирма

Днес, в залата на ТПП-Стара Загора проф. Жеко Ганев, управител на „ЕЛФИ ТЕХ“ ООД представи публично разработена от фирмата технология, улавяща СО2 и други газове при използване на лигнитни въглища за производство на електроенергия и превръщаща ги в екологично чисти продукти.

Вчера Министерство на енергетиката и ТЕЦ „Мини Марица изток“ 2 са дали зелена светлина на фирмата да стартира проекта, който е напълно съвместим с Протокола от Киото и Зелената сделка на ЕС. Заданието за работна технология и проектът вече са стартирали. Технологията позволява снижаване на въглеродните емисии с 60 процента, получаването на чиста сяра и натриева основа като търговски продукти в напълно безотпаден и екологично чист процес. При това въвеждането в експлоатация, ако няма прекалено много спънки, може да стане до 1 година. Технологията, която би спасила въглищната енергетика и енергийната сигурност на държавите, в които тя има основен дял, не само няма да оскъпи, а дори ще намали себестойността на произвежданата електроенергия. Огромен плюс е и това, че може да се произведе без проблем в България.

Не става въпрос за съвършено нова концепция, а за усъвършенстване и адаптация на отдавна съществуващи към условията у нас. На подобен принцип по отношение на първата фаза – улавяне на СО2, работят инсталации във Франция и в Северно море. Там обаче уловеният СО2 се „инжектира“ на голяма дълбочина в морето, или под земята. Подземната структура у нас, особено в Тракия, не позволява такъв метод – би разрушил структурата, а „инжектиране в Черно море е невъзможно.

 

Проф. Ганев обясни детайлно цялата технология, която е минала всички изпитания, анализи и замервания. Според него само до 5-6 години, при въвеждане на модерните разработки, ТЕЦ не само не биха били замърсители, но биха могли да произвеждат чист кислород. Надява се новата ЕК, която проявява тенденция за търсене на по-оптимални решения от предишната, според която проблемите се решават просто като се закрият въглищните централи, да акцентира на иновациите, позволяващи на Европа да развива просперираща индустрия. Защото вижданията на предишната ЕК, вече стана ясно и за бизнеса, и за икономистите, просто обричаше Европа на огромно индустриално и техническо изоставане още през следващите 10 години, каза управителят на „ЕЛФИ ТЕХ“ ООД. Той посочи, че страни като САЩ и Китай вече въвеждат близки на тази технологии, съобразени с техните условия, а инсталации на фирмата от няколко години работят в Швейцария и Франция, но с много по-малки обеми СО2. „ЕЛФИ ТЕХ“ участва и в мегапроект в Мароко, където няма въглища, но се преработва бързорастяща дървесина за целите на енергетиката.

Ключов момент в процес, който ще бъде реализиран в ТЕЦ2 е създаването на електрохимична технология за синтез на въглерод от лигнитни въглища. Тя е резултат от многогодишни научноприложни изследвания на процеса вакуумна високотемпературна пиролиза със стръмен емисионен фронт на електродна инверсия. Няма аналог и е една от малкото в световната практика промишлена технология, при която се постига пълно молекулярно разпадане на хидратирани органични вещества. Така термичното разлагане на лигнитни въглища се извежда на качествено ново ниво – получаване на пиролизен газ с високо съдържание на водород. Синтеза в газодинамична плазма на алкани – метан от смес на пиролизен газ с високо съдържание на водород и уловения въглероден двуокис от димните газове чрез реверсивна абсорбция с амини.

Технологията е ноу-хау на ЕлфиТех, Стара Загора и е предпоставка за производство на „зелена“ електрическа енергия от лигнитни въглища при минимални емисии на въглероден двуокис.

Ученият съобщи и още един изключително обнадеждаващ факт за България, която, според него, съвсем скоро – до 5-6 години, може би ще се нареди сред високотехнологичните държави. Основание за това му дава постижението на физици и химици от институт към БАН, направили пробив в създаването на водородна клетка. Технологията на нано тръбичките позволява трансформирането на въглерода в трета форма. Следващият етап – въглеводородните частици под тази форма, са 10-12 пъти по-здрави от стомана… С подобно нещо България би излязла успешно на световния пазар като технологичен лидер. Цели индустрии, включително строителството, биха се възползвали от такава възможност, при това проектираната цена е стотици пъти по-ниска от постигнатата към момента в САЩ за шистов въглеводород. Пазарът на твърди нано частици, според него е необятен.

ЕлфиТех ООД е на българския и международен пазар от 1990 година с предмет на дейност „Научно-изследователска и технологична дейност, опитно производство и реализация на апаратура, комплексни обекти и технологии за електрофизична обработка на вода, текстил, дървесина, хартия, пластмаси, горива и др., както и за интегрирано електрофизично въздействие върху биологични обекти и подготовка на кадри по предмета на дейност”. Фирмата има научни разработки във всички области от предмета си на дейност, но през последните 17 години от създаването си с приоритет е развивала технологиите свързани с пречистването на вода – питейна, бутилирана, отпадъчна от промишлени производства и от населени места. Основната заслуга за развитие на тези технологии е на озонатора – собствена конструкция, реализирана в серийно производство.


image0 (9K)