Технологията на карвинга доскоро се пазеше в тайна (ВИДЕО)

Карвинг е дума от английски  и буквално означава „резбарство, резба“. Карвингът е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната.

Историята на карвинга или по-точно началото му е поставено в Тайланд преди повече от шест столетия. Легендата разказва, че тогава се  организирал Кралски фестивал на всяко последно за годината пълнолуние, на който имало обичай да се пускат фенери по реката.

[ad id=“263680″]

На фестивала през 1364 година неговата организаторка Нанг Напомас използвала издълбани в различни форми плодове и зеленчуци, за да украси своя фенер. Носейки се по водата, той приличал на огромна водна лилия с птици и други животни около нея.

[ad id=“225664″]

Когато крал Фра Руанг видял нейното произведение, решил да го превърне в изкуство, което трябвало да бъде изучавано от всички по-знатни дами в двореца. Така карвингът се заражда в Тайланд, а по-късно става традиционно изкуство в Китай и Япония. Отначало карвинг майсторите са предавали своите знания по наследство и до неотдавна технологията се пазела в дълбока тайна. Днес изкуството е пренесено и в Европа и придобива все по-голяма популярност.

Направете пеперуди от моркови. Опит за начинаещи. Вижте как:

http://youtu.be/2-o-EjJ0NuM


image0 (9K)