Тест: Какво казва за вас формата на тялото ви

Свикнали сме да гледаме на фигурата си от гледна точка на това къде сме натрупали излишни килограми, къде трябва да стегнем мускулите или да увеличим формите си. А знаете ли, че вашата фигура може да разкаже за това какъв човек сте, какво искате, от какво страдате, от какво се страхувате?

[ad id=“225664″]

Тялото може да разкаже не само за това какъв начин на живот водите и какъв вид диета спазвате.

Невероятно, но факт: канадската психоложка Лиз Бурбау установява, че фигурата ни съхранява информация за психологическите ни травми. Какво можете да научите повече за себе си и за приятелите си само като ги разгледате внимателно? Има няколко основни типа телосложения и тълкуване за всеки един от тях.

Тип “кльощави”

Завиждате на анорексичните модели, които тежат по-малко от 50 кг и на които ребрата им се броят? Не си заслужава! Такова телосложение е показател за травмата на “отхвърления”.

Травмата на “отхвърления” се характеризира с много крехка, болезнена слабост на тялото. Такъв човек лесно може да изглежда отстрани невидим и като цяло умее да се слива с околния фон. “Отхвърлените” категорично не желаят да попадат в светлината на прожекторите.

Травмата на “отхвърления” е характерна за нежеланите деца. Например, когато една майка страстно е копняла за син, а има дъщеря. Или когато бащата не е бил готов да има деца и синът му по-скоро се е превърнал в бреме за него, отколкото дълго чакан подарък. Отхвърлените хора постоянно се чувстват излишни. Те не вярват в правото си да съществуват. Много се страхуват да не изпаднат в паника и че няма да успеят да се справят със страховете си. Затворени са, трудно се отварят и общуват най-вече с хора, с които се познават от дълго време.

[ad id=“263680″]

Тип „крехко същество”

Сигурно сте забелязали колко момичета имат проблеми с осанката. Въпреки напредъка на съвременната медицина не са толкова много хората, които успяват да се отърват от прегърбването и да поддържат тялото си в тонус. И всичко това: приведените рамене и слабото, сякаш увиснало тяло, показва наличието на вътрешната травма на “зарязаните”.

Такова момиче често е било зарязвано от хора, при това предимно от мъжки пол. Като се започне от бащата, който или напуска семейството или само веднъж, в някакъв важен за момичето момент, не е бил до нея, и завършвайки с ухажорите, които често напускат дамата заради друга жена или заради работа, забавления, приятели, семейство и т.н.

Хората с травма на “изоставените” обожават да привличат вниманието на всички. Този психотип най-често прави кариера в политиката, шоубизнеса и т.н. За изоставените най-страшна е самотата. Ето защо те се опитват да се заобикалят с тълпи от хора.

А най-обичаните и близки за тях хора обикновено се опитват да държат близо до себе си, попадайки в зависимост от тях. “Не мога да живея без теб”, “Ако ме изоставиш, ще се самоубия“, “Чувствам се толкова зле, как може да ми обръщаш гръб в такъв труден момент?” – това са най-характерните похвати на изоставяните, за да задържат любимите си хора близо до тях.

Тип „бухнала поничка”

Пълните жени, чиято фигура наподобява бухнала поничка, страдат от травмата на “унизените”. В детството си те са били многократно унижавани, включително публично например, наричайки ги “немарливи” или “дебелани”.

След като пораснат, такива жени попадат в лапите на болезнения срам. Притежавайки истинска майчинска доброта, грижа, чувствителност, дамите от този тип винаги се опитват да вземат под крилото си всички приятели. И често поемат проблемите на другите хора.

Хората с травма на “унизените” се притесняват от потребностите си и смятат, че ако човек реши да се поглези, това е проява на страшен егоизъм и е крайно неприлично като поведение. Но все пак тялото изисква известно поощрение за упоритата си работа. Ето защо тези жени непрекъснато се вкопчват в сладкишите не само за да задоволят нуждите си, особено сексуалните.

[ad id=“237001″]

Тип „зряла сочна круша, но не може да я схрускаш”

Има жени с извънредно чувствена фигура. Те имат лека горна част на тялото – акуратна, с малки гърди, слаби рамене и пищна долна част – широки бедра, оформено коремче, изразителни задни части. На тези жени е присъща травмата на “предадените”. Основният им проблем е, че хората, особено мъжете – не оправдават очакванията им.

В резултат на това такива жени трудно се доверяват на други хора, тъй като всички около тях им се струват предатели. Те от цялото си сърце жадуват да са тези, в които другите намират сигурна опора, държат на думата си и изпълняват задълженията си, но всъщност успяват да го постигнат с голяма трудност. Те са отлични манипулатори и умело могат да контролират другите хора. Въпреки това, поради липса на доверие, прекомерният им контрол достига до абсурди и може да доведе до много негативни емоции както за самите тях, така и за околните.

Тип „самото съвършенство”

Момичетата с безупречно пропорционално тяло и идеална фигура страдат от травмата на “несправедливостта”. Когато са били деца, родителите им не са оценявали по достойнство някои от заслугите и успехите им, или обратно – обвинявали са ги за нещо, за което не са били виновни. Оттогава несправедливостта се е превърнала в основен проблем за тези момичета. Те се стремят към перфекционизъм във всичко, защото не искат да бъдат уязвими и да дават на другите основание да ги “подкопават”.

Външно могат да изглеждат като “снежни кралици”, студени и безразлични. Но всъщност те просто са свикнали да се контролират и да не показват външно чувствата си. Страхуват се да покажат своята уязвимост. Но в същото време, ако другите хора се отнесат хладно към “несправедливо обвинените”, това страшно ще ги нарани и обиди.

Това са твърде общо набелязани образи и невинаги съвпадат на 100%, защото често на практика не се срещат в чист вид. Може да се случи и така, че при някои хора тялото да показва наличието на няколко психични травми наведнъж. Важното е да се знае, че какъвто тип фигура доминира, такава емоционална травма и преобладава. Пътят към изцелението обаче е пълното приемане на себе си с всичките ни добродетели, особености и дори недостатъци.

Източник: zdrave.to


image0 (9K)