Тестове, болници и заразени: ЕС даде указания за сваляне на корона ограниченията

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда три условия за постепенно сваляне на ограниченията, въведени заради епидемията от коронавирус. Държавите членки на ЕС могат да пристъпят към облекчаване на мерките, ако за продължителен период имат намаляване на заразените, гарантират достатъчен резерв от легла в болниците си и провеждат широкомащабно тестване на населението.

В публикувани в сряда указания Европейската комисия казва, че облекчаването на мерките трябва да става бавно и постепенно, като действията се съгласуват с Брюксел и със съседните държави. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен призова властите много внимателно да преценяват свалянето на ограничителните мерки, за да не предизвикат нова вълна от заразяване. „Всяка държава сама трябва да реши кога и какви ограничения да премахне, тъй като членките на ЕС се намират на различни етапи от развитието на епидемията“, посочи тя.

СЗО обяви COVID-19 за пандемия на 10 март. Вече почти 2 милиона души са потвърдени с коронавируса в 214 държави. Починалите надвишават 128 хил. България е в извънредно положение от 13 март и вече има над 700 диагностицирани с вируса и 36 починали.

I Какви са трите условия?

Според указанията на Еврокомисията, които имат препоръчителен характер, епидемиологичната обстановка е водещ принцип при оценка на ситуацията. Постоянно намаляване на случаите на COVID-19 трябва да се отчита при регистрацията на новорегистрираните болни, хоспитализациите и при пациентите в интензивните оделения.

По отношение на готовността на болниците, Комисията препоръчва те да разполагат с резерв от легла, който да е в състояние да поеме не само пациентите с коронавирус, но и хроничните и остри случаи на други заболявания, преди да се мисли за облекчаване на мерките. Акцент се слага на местата в интензивните отделения и подсигуряването им с лекарства, както и възстановяването на първичната медицинска помощ и осигуряването на персонал, който да прави тестове на населението.

Държавите, които искат да облекчат или да свалят ограниченията трябва да имат мащабен  капацитет за тестване за откриване и наблюдение на разпространението на вируса. От ЕК отбелязват, че установяването на заразените трябва да се случва в комбинация с проследяване на контактите и възможности за изолиране на хора в случай на повторно появяване и по-нататъшно разпространение на инфекции. Специално се подчертава важността на осигуряване на възможност за дела на населението, което успешно е преодоляло болестта и и така да се измерва придобития имунитет.

“При липсата на ваксина, безопасното и достоверно тестване е най-доброто ни средство да защитим здравните работници, най-уязвимите и обществото като цяло”, заяви здравният еврокомисар Стела Кириакидис.

Според Фон дер Лайен отпадането на затварянето на границите може да стане едва, след като “разпространението на епидемията се стабилизира”. Еврокомисията смята, че то трябва да започне от вътрешните граници на Съюза и едва накрая да се отварят външните граници на ЕС. Засега Комисията не се ангажира със срокове нито за отмяна на ограниченията по шенгенските граждани, нито за допускането на чужденци от трети страни за “несъществени пътувания”, сред които са и туристическите.

I Препоръките на Брюксел

Европейската комисия дава и седем препоръки, чрез които държавите да могат да се завърнат към нормален ритъм. Сред тях е постепенно сваляне на мерките, като се запази месец между облекчаването на отделните ограничения, за да може да се оцени ефектът. ЕК препоръчва също замяна на общите ограничения с такива насочени към рисковите групи. Както и поставяне под карантина на всички диагностицирани с COVID-19 и пациентите с леки симптоми. Продължаване на социалната дистанция и поддържането на хигиена, включително редовно почистване и дезинфектиране на градския транспорт, магазините и офисите, препоръчват от Брюксел. Отмяна на извънредното положение и замяната му с действия на правителството в съответствие с конституционните му правомощия.

Според Европейската комисия отпадането на ограниченията трябва да започне от местните мерки и постепенно да се разширява към регионалните и националните, за да може да се действа бързо при нов пик на епидемията. Подновяването на икономическите дейности е препоръчително да стартира от сфери, където има по-малък контакт между служителите, както и да се насърчава работата на смени или от къщи.

I Икономическото възстановяване

Трилиони евро ще бъдат необходими за възстановяване на европейската икономика, заяви Фон дер Лайен. Европейските лидери ще се съберат на 23 април, за да изработят стратегическа визия, която да позволи на Еврокомисията да изготви нов проектобюджет на ЕС за 2021-2027 г. През първите 2-3 години от периода основната част от финансирането ще бъде насочена към осигуряване на инвестиции за възстановяване на икономиката, съобщи Фон дер Лайен. Дългосрочният бюджет ще бъде различен от всички досегашни и ще служи като “отговор на коронакризата”, посочи тя. Председателката на Комисията увери, че в него ще има пари за кохезия (политиката за сближаване между по-богатите и по-бедните членки на ЕС), както и за Зелената сделка.

“Политическата необходимост от Зелената сделка е каквото беше и преди кризата”, заяви Фон дер Лайен, която обяви постигането на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г., за свой първостепенен приоритет при избирането си. Тя обясни, че сега в Зелената сделка ще бъдат включени и нови цели, сред които скъсяване на веригите на доставки и разнообразяване на източници на материали, като ЕС ще концентрира повече жизненоважни производства на своя територия, за да не зависи от други държави. Кръговата икономика (повторно използване на суровини, материали и енергия) ще бъде един от инструментите за постигане на по-голяма независимост на Европа от чужди производители.

Фон дер Лайен призова правителствата да използват активно предоставените им възможности да компенсират икономическите загуби, сред които използването на непохарчени средства от еврофондовете, заеми за запазване на работните места, кредитни линии за малкия и среден бизнес от Европейската инвестиционна банка, както и увеличаване на външния дълг.

Йовка ДИМИТРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)