Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България и е посетил туристически места, свързани с битки, миналата година. Пътувал е до за Румъния, Сърбия, и Черна гора, каза Сотир Цацаров на брифинг след срещата с Бойко Борисов. 

„Терористът от Крайстчърч Брентън Тарант е посетил Балкански регион през 2016 г. Установено е негово пътуване до Сърбия. През Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Това са данни, които са известни до този момент. На 9-ти септември 2018 година е пристигнал на Летище София с полет от Дубай, а на 10-ти ноември е наел автомобил, с който е извършил пътуване на няколко София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Банско, Бачково, а на 15-ти ноември е заминал за Букурещ и от румънска територия се придвижва до Унгария.“ , каза Цацаров. 

„Това, което може да се каже на този етап е че няма данни за терористична връзка с нашата територия. Версията, която се споделя, че пътуването му в Сърбия, Хърватска и Черна гора, както и идването му тук са свързани предимно с посещения на исторически места. Постоянна е връзката с разследването в Нова Зеландия и Австралия“, посочи още Цацаров.  

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има още много работа по случая. „Предстои работа по отношение на това къде е преспивал и къде е престоявал. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация от Нова Зеландия. Ако има други лица, ще извършим проверка дали са пребивавали на територията на България. До този момент нямаме данни в престоя му тук да има друго освен, това което е записал в документите си, а именно – с цел туризъм“, каза Маринов.   

Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че България не иска по никакъв начин този терористичен акт да бъде свързван с историята ни.

Стана ясно че Брентън Тарант, който изби 49 души в две джамии в Крайстчърч, е носил пълнители за автомати с надписи на български. Те са за битки в Руско-Турската, както и Балканската война, при които сме побеждавали турците. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин-Асен.


image0 (9K)