Тереза Мей унизи външния си министър, плаши го с уволнение

Британският премиер Тереза Мей предлага „създаване на зона за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС, която установява правилата за търговия на промишлени стоки и селскостопански продукти“

[ad id=“225664″]

Премиерът на на Обединеното кралство Тереза Мей заплаши да освободи Борис Джонсън от поста министър на външните работи, съобщава британският вестник The Times, цитиран от „Фокус“.

Мей твърди, че е успяла да убеди членовете на кабинета си да подкрепят „по-мек“ Брекзит, който ще запази Великобритания в единния европейски пазар. Британският премиер е призовала партията си да се обедини и да подкрепи постигането на съответната сделка с Брюксел.

По данни на изданието Мей е била безкомпромисна пред министрите и дори е заплашила да уволни Джонсън, ако предприеме действия за подкопаване на сделката.

По-рано „Гардиън“ съобщи, че Тереза Мей е получила одобрението на кабинета за „по-мек“ Брекзит след заседанието на правителството в извънградската резиденция на министър-председателя.

[ad id=“263680″]

Премиерът излезе с изявление след критичната следобедна сесия на дългоочакваната среща на кабинета, в която потвърди, че е спечелила одобрението на кабинета за нови митнически споразумения, слагащи край на политическата безизходица по въпроса.

Мeй заяви, че кабинетът е „съгласувал нашата колективна позиция за бъдещето на преговорите ни с ЕС“. Това включваше предложение за „създаване на зона за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС, която установява правилата за търговия на промишлени стоки и селскостопански продукти“ след Брекзит.

Привържениците на „твърд“ Брекзит изразиха загриженост от споразумението, докато настояващите за „по-меко“ напускане на ЕС, изразиха облекчение. Андреа Дженкинс, която предпочита „по-твърдото“ излизане, се оплака, че „британският бизнес ще продължи да бъде управляван от ЕС“ и каза, че ще се „моли“, детайлите на решението да не са толкова лоши, колкото тя се страхува. Хайди Алън, по-умерена, заяви, че „ се радва да съобщи, че Тереза Мей е получила съгласието на кабинета за разумен, мек Брекзит“.

[ad id=“236993″]

Мишел Барние, главният преговарящ на Брекзит от страна на Брюксел, изглежда реагира топло на предложенията, отбелязвайки в социалната мрежа „Туитър“, че „дискусията за бъдещето ще бъде приветствана. Очаквам с нетърпение да видя предложението на хартия. Ще направим оценка на предложенията, за да видим дали те са работещи и реалистични „. И бизнес средите също изразиха облекчение.

Министър-председателят ясно заяви, че министрите ще бъдат уволнени, ако не останат в синхрон с по-мекия план за Брекзит. Тя обясни плановете в писмо до депутатите-консерватори и включи ясно предупреждение за дисциплината: „Докато разработвахме нашата политика за Брекзит, позволих на колегите в кабинета да изразяват своите индивидуални възгледи. Споразумението за подхода към Брекзит отбелязва момента, в който това вече няма да е така, а колективната отговорност вече е напълно възстановена.“

[ad id=“218548″]

След като ден по-рано изтекоха предложенията на премиера, седем министри се събраха в кабинета на външния министър Борис Джонсън да обсъдят своите притеснения от готвения план. На срещата присъстваха самият Джонсън, както и министрите Майкъл Гоув, Пени Мордант, Дейвид Дейвис, Лиъм Фокс, Естър МакВей и Андреа Лийдсъм, които явно са привърженици на „по-твърд“ Брекзит.


image0 (9K)