Тереза Мей: Няма да има компромис с Брюксел за Брекзит

Поддръжници на Брекзита сред консерваторите готови със собствен план за раздялата с ЕС
[ad id=“225664″]

Британският премиер Тереза Мей заяви, че няма да прави компромис с Брюксел за Брекзита, в момент, когато британски медии съобщават, че съперници от собствената й партия се готвят да публикуват собствено предложение за по-рязко скъсване с ЕС, предаде Ройтерс. През юли двама министри напуснаха правителството точно заради отношенията с Брюксел.

Остават по-малко от два месеца за договаряне на условията по раздялата с ЕС след повече от 40 години в рамките на блока. Тереза Мей се опитва да убеди собствената си партия и разделената страна да приеме нейния план за Брекзит, който тя определя като полезен за бизнеса.

[ad id=“263680″]

Същевременно Европейският съюз приветства колебливо плана, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция „Чекърс“ край Лондон, отбелязва Ройтерс.

„Идните месеци ще бъдат от критично значение за бъдещето на нашата страна и съм наясно със задачата си“, коментира британският премиер.

Според сегашния план Великобритания остава в зоната за свободна търговия с ЕС за земеделски и производствени стоки. Поддръжници на Брекзита обаче смятат, че това означава някои части на британската икономика да спазват правила, изработени в Брюксел.

Според статия във вестник „Сънди Таймс“, водещи поддръжници на Брекзита от Консервативната партия са готови да публикуват собствен план за Брекзит преди годишната партийна конференция в края на септември.

[ad id=“236993″]

Това би засилило натиска над Мей, която трябва да получи одобрение от парламента за евентуално споразумение с Брюксел, допълва Ройтерс, предава БНР.


image0 (9K)