Тереза Мей: До вторник Москва да даде обяснение за покушението над Скрипал!

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е много вероятно Русия да е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря. Това стана ясно на изказване на Мей пред членовете на британския парламент, съобщиха руски и британски медии, пише нюз.бг.

[ad id=“225664″]

Май казa, че руският посланик е призован да обясни как е намерено нервнопаралитичното вещество. Мей отсече, че Великобритания ще предприеме по-широки мерки срещу Русия. Тя заяви, че Русия или е нападнала Скрипал, или е позволила на веществото да попадне в ръцете на други.

Тереза Мей даде краен срок на Москва до вторник да даде обяснение на покушението на Скрипал.

Тя заяви, че атаката е била пряка атака на руската държава срещу Великобритания, или руското правителство е позволило на веществото да попадне в неподходящи ръце. „Правителството заключи, че е много вероятно Русия да е отговорна“, изтъкна британският министър-председател.

Премиерът на Великобритания подчерта, че това не е просто атака срещу Скрипал, а „безразборно и безразсъдно“ действие срещу страната й.

„Ако не бъде получен надежден отговор до вторник, Лондон ще стигне до заключението, че отравянето на Скрипал означава използване на сила на британска територия“, категорична бе Мей.

По-рано днес руският президент Владимир Путин не без гняв заяви, че Великобритания трябва първо сама да изясни случилото се и после да разговаря с Русия.


image0 (9K)