Температурните промени: Част от ледения шелф на Гренландия се отчупи заради топлината

Учени, изследващи океана, регистрират повишаване на температурата на водата в региона, което според тях е свидетелство, че ледените шелфове на Арктика се топят и под повърхността

Огромно парче се е откъснало от най-големия останал леден шелф на Арктика в североизточната част на Гренландия, съобщи Би Би Си.

Става въпрос за секция от близо 110 км2, която впоследствие се разпаднала на множество по-малки части. Учени коментират, че това е поредният признак за настъпващите в Гренландия климатични промени.

“Температурата в атмосферата на този регион се е повишила с близо 3 градуса от 1980”, каза д-р Джени Търтън.

Леденият шелф известен още под името 79N е дълъг около 80 км и има широчина от 20 км. В челната си страна шелфът се разделя на две отделни части, една от които е вече стопилият се глетчер Спалте, който се превърна във флотилия от малки айсберги.

Сателитните снимки от региона показват, че на много места по повърхността в региона се забелязват течащи извори, които свидетелстват за бавното разтапяне на останалата част от леда. Учени, изследващи океана, регистрират повишаване на температурата на водата в региона, което според тях е свидетелство, че ледените шелфове на Арктика се топят и под повърхността.

Учените напомнят, че 79N се превърна в най-големия леден шелф, след като между 2010 г. и 2012 г. глетчерът Петерман в северозападната част на Гренландия загуби основна част от повърхността си.

Според проучвания от 2019 г. от отделни ледени шелфове са били отделени парчета с обща тежест около 530 милиарда тона. Ако всички те се превърнат във вода, според учените това може да доведе до повишаване на нивото на световните океани с 1.5 милиметра.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)