Месечната сума на валежите ще бъде средно около нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 л/кв.м. Тъй като се очаква повечето от валежите да са конвективни, те ще бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност.

След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април, в началото на май температурите ще се нормализират, но атмосферата ще се лабилизира. Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, възможни са и градушки. Впоследствие, в средата на десетдневието, явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат.

От около средата на второто до към средата на третото десетдневие има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, ще има и гръмотевични бури, временно усилване на вятъра, на места и градушки. В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.

През последните дни от месеца тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и по-високи температури.