Теменужка Петкова: Ще предоговаряме цените с „Газпром“ на две години, вместо на четири

Сливане на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа, заяви енергийният министър

[ad id=“225664″]

„Булгаргаз“ подписа на 28 септември тази година на срещата в Санкт Петербург между „Булгаргаз“ и „Газпром“, в това допълнение има много ясно определени параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна. На първо място се променя срока, на базата на който може да бъде предоговорена цената. До настоящия момент той беше на 4 години, сега става на всеки 2 години „Булгаргаз“ има право да иска промяна на цената.

Това коментира пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова, относно възможностите за поевтиняване на природния газ.

Но такава промяна може да бъде поискана при строго определени условия, а именно тогава, когато цената на природния газ за България, която ние получаваме по договора с „Газпром“, се различава от тази, която пазарната цена, на практика съизмерена с тази на границите на Германия, Франция и Италия и хъбовете в Европа.

[ad id=“263680″]

Твърденията, че България е закъсняла с преговорите с руснаците, министър Петкова коментира така: „На 6 август тази година „Газпром експорт“ информира „Булгаргаз“ за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса – възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България“, коментира енергийният министър.

Сливане на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което поставя в риск сигурността на енергийната система, обясни още Петкова.


image0 (9K)