Теменужка Петкова: Няма да има поскъпване на тока за бита!

„Ако индустриалците имат данни за картел в енергетиката, да сезират КЗК“, препоръча министърът на енергетиката

[ad id=“263680″]

Българските потребители могат да бъдат спокойни, че няма да има поскъпване на електроенергията заради скока на цените на свободния пазар. Това заяви категорично енергийният министър Теменужда Петкова, цитирана от „Канал 3“. Тя отхвърли твърденията на бизнеса, че енергията на свободния пазар може да скочи с 60%.

Петкова даде специална пресконференция.

[ad id=“218001″]

Според министъра казаното от работодателските организации са „спекулации и липсва конкретика“.

Теменужка Петкова отхвърли и твърдението, че липсват реформи в енергийния сектор. Според разчетите на министерството за периода 2014-2017 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) през 2014 г. е бил с 247 милиона евро загуба, а в края на миналата година е регистрирал положителен финансов резултат.

Освен това 4 пъти са се увеличи приходите по банковите сметки на дружествата в БЕХ. От всички предприятия там единствено „Марица Изток 2″ е на загуба заради емисиите, които държавата изплаща за парникови газове в размер на 160 милиона лева.
[ad id=“218548“]

„Смятате ли, че тези резултати говорят за нереформиран сектор, както твърди бизнесът“, попита реторично Петкова на специалния брифинг.

Апелът й е, ако индустрията има данни за наличието на картел на пазара за електроенергия да сезира Комисята за защита на конкуренцията (КЗК).

 


image0 (9K)