Осъдиха голям телекомуникационен оператор, който заблуждавал потребителите

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на голям телекомуникационен оператор. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП. Става дума за продажбата на предплатени карти за мобилни услуги на „Мобилтел“.

[ad id=“255238″]

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие. То гласи, че при закупуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност.

Тази информация обаче е фигурирала само на Интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е в офисите му и най-важното – върху опаковката на картите, обясняват от Комисията.

В търговски обект са били налични неактуални условия. В тях се твърдяло, че при презареждане с 10 лева, клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта. Това заблуждавало хората, които си купували предплатени карти. Условието за „презареждане“ на 90 дни важи и за клиенти с карти, които са закупени при старите правила на компанията. Това предупредиха клиенти, които  вече са си изпатили от тази практика на „Мобилтел“.

[ad id=“225664″]

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лева с наказателно постановление, което търговецът обжалва.


image0 (9K)