Телевизията на БСП изпадна в колапс!

Съкратена е голяма част от персонала, променена е програмната схема, но засега новините остават

Година след като стартира новата партийна медия на БСП – Българска свободна телевизия (БСТВ), тя преживява сериозен колапс заради финансов недоимък. Това призна донякъде и лидерът на партията Корнелия Нинова преди дни в сутрешния блок на бТВ.

Именно Нинова наложи БСП да има своя телевизия въпреки критиките, че това е скъпо начинание, което няма голям смисъл, припомнят наблюдатели. Тази седмица тя обясни, че е имало съкращения на журналисти от медията, а от 1 януари са налице и промени в програмата. Процес на съкращения действал и в централата на БСП на „Позитано“ 20.

Финансовите проблеми вероятно се дължат на рязко намалените партийни субсидии през юли 2019 г. Тогава ГЕРБ и ДПС успяха да наложат със закон финансирането на партиите да падне от 11 на 1 лв. на глас. В края на годината последва нова корекция – субсидията стана 8 лв. на глас, но междувременно БСП явно е претърпяла сериозни щети.

В телевизионно интервю Корнелия Нинова каза: „Оптимизирахме максимално нещата, така че да не затворим телевизията и да продължим да работим“, припомня „Флагман“. Негова проверка от няколко източника сочи, че положението в БСТВ, която бе открита на 24 януари 2019 г., в момента е доста тежко.

Оставка преди Нова година са подали изпълнителният директор Любомир Коларов и заместникът му Петко Тодоров. Каква е причината – дали им е било подсказано да го направят или те сами са се оттеглили заради безпаричието и сериозното намаляване на щата, не е ясно.

Съкращенията обаче са били доста мащабни и са засегнали десетки, твърди опонент на ръководството на БСП.

От своя страна източник от „Позитано“ уверява, че не е точно така. По думите му доста от съкратените всъщност били на граждански договор, защото работели и на други места.

Част от репортерите пък вече си намерили позиция в други медии.

Заради ограничените финанси била променена програмната схема. Отпаднал е сутрешният блок, но са били оставени всички публицистични предавания. Имало идея да се спрат и новините, но логично надделяло обратното мнение.

След напускането на изпълнителния директор и заместника настъпил управленски вакуум. В момента не може да се определи кой ръководи оперативно партийната медия.

Ключова роля имала журналистката Кармелита Тонева, която отговаря за новините и публицистичните предавания.

                            Любомир Коларов е подал оставка като шеф преди Нова година

Функцията на изпълнителен директор пък била възложена номинално на силистренката Вяра Емилова, която не е журналист, а е политическо лице. Тя е в тясното ръководство на БСП – секретар е на Изпълнителното бюро.

Причината Емилова да стане директор е техническа – просто тя е шеф на Фондация „Дума“, която е едноличен собственик на БСТВ и през която става финансирането на медията.

Социалисти се надяват в следващите месеци положението да се позакрепи и подобри с новото повишение на партийните субсидии. Твърди се, че финансирането на БСТВ засега се подкрепя и чрез депутатите и прословутите две трети допълнителни пари, които те получават над възнаграждението си за подпомагане на дейността им като народни представители.

 


image0 (9K)