Над 8000 водачи хванати да говорят по мобилен телефон

От началото на годината до края на месец октомври по данни на ГД „Национална полиция“ в страната  са установени 8077 водачи, които говорят и ползват мобилен телефон докато шофират.

[ad id=“225664″]

Съставени са 7676 акта за установени административни нарушения, наложени са и 401 глоби с фиш.

Миналата година общият брой на  установените водачи, които са говорили по телефон без да ползват устройство хендсфри е 10 147. На нарушителите са съставени 3102 акта, наложени са и 7045 глоби с фиш.

В последно време се наблюдава  нова и устойчива тенденция  за отвличане на вниманието на водачи на моторни превозни средства.Освен говоренето по телефона често водачите се разсейват от писане и четене на съобщения и статуси в социалните мрежи. Отвличането на вниманието на всеки шофьор драстично увеличава риск от пътно- транспортно произшествие.

В Шумен през първите 10 месеца на годината са установени 164 водачи, които са ползвали мобилен телефон по време на управление на МПС.  Миналата година техният брой е бил 154, а през 2015 година -122.

[ad id=“263680″]

Припомняме, че използването на телефон по време на шофиране е забранено от Закона за движение по пътищата. Глобата е 50 лева, отнемат се и шест контролни точки без значение дали водачите говорят без хендсфри,  дали пишат съобщения или друго.  Изключение е ситуация, в която е необходимо да се обадим на телефон 112 и не можем да спрем От Пътна полиция отново напомнят да не ползвате мобилния си телефон докато шофирате, освен ако нямате устройство „свободни ръце“.

За намаляване на предпоставките на пътни инциденти, в това число и ползването на мобилен телефон по време на шофиране, по идея на ОДМВР- Шумен са изготвени листовки за водачите. Те са издадени с любезното съдействие на АЛКОМЕТ АД и ще бъдат раздадени по време на специализирани полицейски операции за  безопасност на движението.

 

Източник:dunavmost.com


image0 (9K)