Тези билки ще ви спасят, ако задържате излишни течности!

Продължително седене, нездравословно хранене, бременност, горещини, прием на някои медикаменти, предменструален синдром… Това са само част от причините за задържането на излишни течности в организма. В резултат ние се чувстваме дискомфортно, изглеждаме подпухнали, обувките сякаш ни стягат, защото крайниците ни са се подули.

Винаги е добре да помислим за начина си на хранене, за спортна активност, да се консултираме с лекар. Правейки нужните промени, може да добавим и някои билки, които доказано действат като естествени детоксикатори и диуретици.

Вижте кои са едни от най-добрите. Важно! Преди приема им се консултирайте с лекар.

 

Чай от глухарче

Тази билка е богата на витамини, минерали и се препоръчва при някои чернодробни проблеми, високо кръвно, за подобряване на храносмилането. Чаят от глухарче стимулира тялото да отделя повече урина и така да елиминира излишните течности от организма. Ако спазвате диета, добавете този чай към менюто си. Той ще спомогне за детокса на тялото и елиминиране на излишните мазнини.

 

Пийте зелен чай

Зеленият чай е известен като силен антиоксидант, който подобрява метаболизма и помага при изгарянето на излишните мазнини. Но чудесната напитка действа и като естествен диуретик, помагайки му да елиминира излишните течности от тялото. Една – две чаши на ден зелен чай ще ви поддържат енергични, а и няма да се подувате.

 

Добавяйте повече магданоз към салатите

Магданозът е една от най-консумираните билки. Обичаме да овкусяваме с него салати, супи, ястия, да го добавяме към песто, смутита, но може да се приготвя и като отвара. Освен че помага при акне, той е един добър естествен диуретик и спомага за увеличаване обема на урината. Освен че с негова помощ ще задържате по-малко излишни течности, магданозът е полезен за здравето на костите, засилва имунитета, помага за отслабване, при ревматоиден артрит, диабет и други.

 

Отвара от хвощ

Хвощът е друга билка, която се използва като естествен диуретик в продължение на векове. Може да го намерите като чай, хранителна добавка. Хвощът има редица ползи за здравето. Освен че с негова помощ се елиминират излишните течности в организма, той може да облекчи неразположенията при подагра, артрит. Билката има положително влияние върху организма и при акне, диабет, дихателни проблеми.

 

Хвойна

Хвойната също се използва от векове като билков диуретик. Тя съдържа манган, витамин С. Подобрява метаболизма, тонизира, стимулира имунната система, спомага за нормализиране на кръвната захар. Чаят от хвойна има положително въздействие и при мускулни болки, дерматити, акне, проблеми с простатата.


image0 (9K)