Тежък пленум на „Позитано“ 20. Преброяване на опозицията срещу Нинова

На заседанието на пленума днес се очаква бурен спор по съдбата на вестник „Дума“ и главния му редактор.

От 11 часа на „Позитано“ 20 започва тежък пленум. Очаква се преброяване на опозицията срещу Нинова.

Заседанието на Националния съвет на БСП ще обсъжда подготовката за три вида избори догодина – предсрочни парламентарни, европейски и местни.

Изборите за Европейски парламент през май 2019 година да се превърнат във вот срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Такава задача ще постави пред БСП лидерът на партията Корнелия Нинова на конгреса на 26 януари, чийто дневен ред трябва да бъде одобрен на планума днес, е научил Епицентър.бг.

Червеният пленум трябва да одобри правила за номиниране на кандидат-депутатите за Европейския парламент от БСП.

Очаква се критериите, на които трябва да отговаря червената листа, да бъдат приемственост, лоялност към политиката на партията, баланс – както по пол, така и по възраст.
Веднага след конгреса през януари ще започнат и общинските конференции на БСП, на които ще бъдат издигани конкретните кандидатури.

Този въпрос обаче може да бъде повдигнат още на пленума днес. Някои от членовете на НС на БСП смятат, че Корнелия Нинова трябва да води евролистата, за да е сигурно, че партията ще прибави поне още едно място в ЕП от завоюваните досега четири.

Други са на мнение, че водачеството по право трябва да е на шефа на ПЕС Сергей Станишев, трети са убедени, че борбеният дух на Елена Йончева ще бъде най-силният стимул за привличане на повече гласове към БСП. Пленумът няма да реши тези въпроси сега. Първо партията трябва да посочи кандидатурите си за ЕП.

На заседанието днес се очаква бурен спор по съдбата на вестник „Дума“ и главния му редактор. Според запознати предложението на партийното ръководство е да започне процедура по избор на нов главен редактор. Идеята е след вътрешнопартийно обсъждане главният редактор на „Дума“ да бъде одобрен от Националния съвет.

В момента Йордан Мичев заема временно този пост. Опозицията в БСП смята обаче, че той не бива да участва в процедурата за излъчване на нов шеф. Според ръководството ничии права не бива да бъдат орязвани. Точно заради този разлом в мненията, се очаква на „Позитано“ 20 в неделя да бъде горещо.

Националният съвет на партията се свиква по решение на Изпълнителното бюро на 11 ноември 2018 г. от 11 ч.

Предлаганият от соцръководството дневен ред е: „Бюджет – 2019“ – Алтернативата на БСП; определяне на дата и дневен ред за 49-ия конгрес; подготовка за участие в изборите за Европейски парламент, както и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“.

По алтернативния бюджет и датата на конгреса едва ли ще възникнат спорове, но не така стои въпросът със самия дневен ред на форума, коментират осведомени. Според запознати вътрешнопартийната опозиция настоява да бъде включена точка за промяна в устава с цел отпадане на прекия избор на председателя на БСП.

Революционната промяна в устава бе наложена на 5 февруари 2017 г. по идея на Корнелия Нинова. На заседание на 49-ия конгрес на БСП промяната, предвиждаща председателят да се избира пряко от цялата партия, бе подкрепена от 493 от делегатите. Против бяха 86 души, 37 се въздържаха.

Още тогава основните възражения се заключаваха в това, че един пряко избиран от цялата партия лидер получава прекалено голяма власт, а БСП никога не е била лидерска партия. Критиците на поправката в устава изтъкваха, че, ако председателят бъде избиран не от конгреса, ще се обезличат колективните органи на партията – особено Националният съвет.

Недоволните от промяната изтъкват и сега същите аргументи, надявайки се на реванш.

Нинова обаче е твърдо решена да отстоява революционната поправка и да не допусне връщане назад.

В момента в БСП членуват около 105 000 души. За да бъде валиден изборът за председател, в него трябва да участват 50% плюс един от социалистите. Смята се за избран този кандидат, който е получил повече от половината от гласовете.

Към този момент Корнелия Нинова има 85% от доверието на партийните членове.

Мълвата носи, че доста изявени социалисти гледат към стола на Нинова – Михаил Миков (бивш лидер на БСП), Красимир Янков (кандидат за председател на форума, на който бе избрана Нинова), Калоян Паргов (водач на столичната партийна организация), Сергей Станишев (президент на ПЕС).

Нито един от коментираните представители на вътрешнопартийната опозиция не е оспорил публично и категорично водачеството на Нинова. Напротив, в медийните си изяви те изтъкват, че един вътрешнопартиен разкол би бил пагубен за партията в година, когато се очакват поне два вота.


image0 (9K)