Тежко болно 14- месечно бебе се нуждае от помощ

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена у нас на 14-месечно момченце, страдащо от автоимунен енцефалит.
Бебето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип, съобщиха от лечебното заведение.

Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно. Тъй като консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК, семейството на болното бебе е трябвало да ги заплати изцяло.

Проф. Илиев, който е и преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив, по време на свои лекции споделя със студенти за финансовия проблем на семейството. Възпитаниците на Фармацевтичния факултет се обръщат към свои колеги от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и заедно събират над 1000 лева. Сумата е предоставена на родителите, за да се закупят необходимите консумативи за плазмаферезата.

Средствата са стигнали, за да се осигурят две процедури и на този етап всякаква финансова помощ ще помогне на детето.

[ad id=“255238″]

Плазмаферезата представлява пречистване на плазмата, като по този начин кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и целта на приложеното лечение при детето.

Автоимунният енцефалит е мозъчно възпаление, причинено от погрешна атака на мозъка от имунната система – антитела увреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил приет с гърчове и нарушено съзнание. Преди да пристъпят към плазмаферезата, лекарите от Клиниката по педиатрия са предприели пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, но без особен резултат.

Плазмаферезата е приложена, за да извлече антителата, които увреждат мозъка. На детето предстои и терапия с препарата „Ритуксимаб“ за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка, обясниха от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“.

Т.нар. еферентна терапия намира приложение в токсикологията и вътрешната медицина, в УМБАЛ „Свети Георги“ тя се извършва чрез апарат за наномембранна плазмафереза.

Всички, които имат желание да помогнат на семейството на детенцето, могат да се обърнат към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, по-позната като Детска клиника, на адрес: Пловдив, бул. „Васил Априлов“ №15 А, База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“.
Телефон на клиниката 032/ 602-247.

Източник: dir.bg


image0 (9K)