Тежка зима обхвана Франция и Белгия, десетки пострадаха

Силни снежни виелици бушуваха в северната част на Франция и в Белгия.

Резултатът от бурята във Франция – паднали дървета, скъсани далекопроводи, хвърчащи покриви и катастрофи. Близо 330 000 домакинства останаха без ток. Скоростта на вятъра е достигала до над 130 км/ч, съобщи „Франс прес“. 46 души са пострадали при урагана. Част от тях са приети в болница с по-сериозни травми. Вътрешното министерство в Париж съобщи, че се е наложило да бъдат евакуирани над 1100 души.

Около 180 пътници останаха с часове блокирани в експресния влак „Талис“. Той е претърпял две повреди при пътуването си по линията Париж-Брюксел-Амстердам. Пътниците са откарани в Париж с друг високоскоростен влак, твърдят от железопътната компания. Парите за билетите ще им бъдат възстановени и ще им бъде предложено като обезщетение по едно безплатно пътуване.

В Белгия десетки хиляди домакинства също останаха без ток през нощта поради снежната буря. Тя причини големи задръствания по пътищата на страната. Властите въведоха ограничения за движението на големи камиони. Призоваха хората по възможност да не пътуват с личните си коли или да се движат по няколко души в един автомобил.

БТА


image0 (9K)