Тежка загуба за Левски в Кипър

Левски загуби с 0:3 като гост срещу АЕК Ларнака в първи мач от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа.

Левски започна много силно двбуоя на „АЕК Арена“. „Сините“ пресираха дълбоко в противниковата половина и организираха бързи атаки, а една от тях почти се превърна в голова. В петата минута на срещата Давиде Мариани изведе Дени Алар сам срещу вратаря Тоньо Рамирес, но австрийският нападател стреля право в неговите ръце. Испанският страж се намеси решително и в 23-та минута, когато атаката премина по лявото крило и Станислав Иванов подаде на Хали Тиам към дъгата, а халфът стреля много силно под гредата. Рамирес обаче изби топката и запази нулевото равенство.

Това беше последната много опасна ситуация през първото полувреме, като „сините“ се бранеха умело и АЕК не показа особено добро лице в атака. Кипърците обаче получиха огромно предимство във втората минута на добавеното време, когато Живко Миланов фаулира играч на домакините и португалецът Тиаго Мартинс вдигна втори жълт картон за капитана на Левски. Повторенията не показаха сериозно нарушение, но „сините“ вече бяха останали с десет души на терена за второто полувреме.

Следващата част започна с две смени за Левски. Илия Юруков замени Янис Каргас и застана на десния бек, а мястото на гръка в центъра на защитата зае Мартин Райнов.

Насиру Мохамед пък влезе вместо централния нападател Дени Алар и пое дясното крило, докато Станислав Иванов застана на върха на атаката.

Промените не спряха прииждащия натиск за АЕК и кипърците бързо пропуснаха две положения, а за българите Паулиньо имаше шанс да вкара, но неговият удар бе уловен от вратаря. АЕК обаче владееше тотално контрола над мача и положенията за Левски до края щяха да бъдат рядкост.

АЕК създаде най-чистото си положение в 65-та минута, но Милан Миятович спаси много опасен шут на Апостолос Яну към далечния ъгъл. От последвалия корнер пък топката стигна до лявото крило, а последвалото центриране беше засечено в мрежата на Миятович именно от Яну.

Кипърците стигнаха и до втори гол в 70-та минута. Пас зад защитата на Левски изведе Раул Руис в чиста позиция и той преодоля с лекота вратаря на „сините“, за да даде значителен аванс на своя тим. А той нарасна в 75-та минута, когато Хектор Хевел стреля от далечно разстояние и преодоля Милан Миятович за трети път.

Третият гол беше и последният в мача, въпреки че АЕК можеше да вкара още. Реваншът е насрочен за след една седмица на „Герена“ от 19:30.


image0 (9K)