ТЕD – ценните идеи и знание в Стара Загора, в събота – уникално събитие

В събота – 20 май, в Кукления театър, за първи път гостува ТED. Събитието започва от 9 часа, а билетите бяха изкупени до един буквално часове след като стана ясно, че градът ни за един ден ще се превърне в център на знание и идеи, ценни за разпространение сред всички хора.

TED (на английски: Technology Entertainment and Design) е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.

TED е основана през 1984 г., като еднократно събитие и конференцията се състояла ежегодно от 1990 г. в Монтерей, Калифорния.

До голяма степен, първоначалният акцент на TED бил технология и дизайн, съобразен със Силициевата долина, като център на тежестта. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ и в Европа и Азия, и предлагат разговорите на живо. Те се отнасят до все по-широк кръг от теми, в рамките на изследвания и практика на науката и културата. На лекторите са дадени максимум 18 минути, за да представят своите идеи по най-новаторския и ангажиращ начин по който могат. Минали водещи включват: Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, Джил Болти Тейлър, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и много нобелови лауреати. Настоящият уредник на TED е британския компютърен, бивш журналист и издател на списание, Крис Андерсън.

УСПЕЛИТЕ ни запознават с един от българските лектори. Вижте тяхното интервю: http://uspelite.bg/bogi-beikov-lipsata-na-nadejda-mi-vdahva-nadejda-1

 

От 2005 г. до 2009 г. бяха връчени три награди TED на стойност $100,000, за да помогнat на своите победители да реализират избрано желание да промени света. От 2010 г. е променен процесът на избор, само един победител е избран, за да се гарантира, че TED увеличава максимално своите усилия за постигането на желанието на победителя. Всеки победител разкрива желанието си на главната годишна конференция.

От юни 2006 г. лекциите са предлагани за безплатно гледане онлайн под лиценза на Creative Commons чрез TED.com. Към ноември 2011 г. над 1050 лекции са достъпни безплатно онлайн. До януари 2009 г. те са гледани 50 милиона пъти. През юни 2011 г. гледаемостта възлиза на повече от 500 милиона, отразяващи все по-нарастващата световна аудитория.
Формулирането на мисията на TED започва така: „Ние страстно вярваме в силата на идеите, за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка, светът. Така ние строим тук прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените мислители в света, а също и една общност от любопитни души, ангажирани с идеи и с грижа за другите“.

ЗАРАТА ще ви разкаже кои са били лекторите в Стара Загора и какво са споделили с аудиторията, но разбира се, най-добре е прсто да изгледате видеата, които ще бъдат включени в колекцията на TED.


image0 (9K)