Театър 199 затвори врати заради COVID-19

По време на първата вълна на пандемията у нас българските театри останаха затворени в продължение на няколко месеца

Всички представления в столичния Театър 199 “Валентин Стойчев” до края на октомври се отменят заради COVID-19.

По-рано в страницата си във фейсбук от театъра обявиха, че представленията се отлагат, а билетите за тях могат да бъдат презаверени или зрителите да получат парите си обратно.

Директорът на театъра Анна Монова каза пред „Площад Славейков“, че осем души от работещите там са заразени с коронавируса, а тепърва се чакат и резултатите от проби на още седем души. На трудов договор работят 44 души, но самият театър няма своя трупа, защото неговата сцена е “отворена” и на нея гостуват различни формации.

Монова каза още, че в афиша участват общо 140 актьори и някои от тях също са били заразени. Това е довело до падането на някои от заглавията от програмата. Като предпазна мярка на работа се допускат само хора, които са дали негативна проба за COVID-19.

При първата вълна на пандемията между март и май българските театри, както и много други бизнеси, останаха затворени. Към момента театър 199 е единственият, който е предприел подобни мерки.

Свободна Европа провери каква е ситуацията в други два театъра в София – Народния театър “Иван Вазов” и театър „Българската армия“.

“Засега нямаме намерение да спираме нито репетициите си, нито представленията. Театърът трябва да живее. Той е важен в духовно отношение за нацията“, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин. По думите му за предпазването на персонала и актьорите са взети всички възможни мерки, но не отрече, че сред колегите му има притеснение. По негови думи в момента от театралния персонал, който наброява 250 души, са заразени трима.

“Не знам какво ще се случи утре, но не можем да се заключим, да стоим вкъщи и да не работим“, каза още директорът на Народния театър. Той добави, че е важно да се отбележи тежката ситуация, в която всички театри в България работят, и подчерта, че е необходимо да се оценят усилията на актьорите, персонала и ръководствата в тази посока.

Пред Свободна Европа от театър „Българска Армия“ съобщиха, че към момента при тях няма заразени служители както от актьорския състав, така и сред останалия персонал. На театъра се е наложило да свали някои от представленията на гостуващите актьори, които са ги уведомили, че са заразени с коронавирус. Както при „Народния театър“ засега не се предвижда прекъсването на работата.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)