Творби на именити графици от колекцията на проф. д-р Чавдар Славов гастролират в Стара Загора

Изложбата „Изкуството на графиката в колекцията на проф. д-р Чавдар Славов“ ще бъде представена на 24 април 2019 г. /сряда/ от 18.00 часа в западните зали на Художествена галерия Стара Загора.

В експозицията са включени 105 произведения, дело на творци, с чието изкуство са свързани редица от най-значимите художествени явления в съвременната българска графика. Сред авторите са: Васил Захариев, Веселин Стайков, Евтим Томов, Преслав Кършовски, Румен Скорчев, Любен Диманов, Борислав Стоев, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Иван Димов, Иван Газдов, Захари Каменов, Иван Ненов, Цветан Казанджиев, Мария Духтева, Христо Кърджилов и др. В изложбата са включени графични творби и рисунки и на художници като  Дечко Узунов, Светлин Русев, Генко Генков, Иван Кирков, Валентин Старчев, Емил Попов и др. , изявяващи се преди всичко в областа на живописта и скулптурата.

Проф. д-р Чавдар Славов, д.м.н., е уролог по специалност, член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и международен член на Европейската и Световната урологични асоциации.

Интересите и  любовта му към графиката, формирани през годините,  след 1985 г. прерастват в колекционерска страст и в сърдечно приятелство с десетки художници от различни поколения.

Тази изложба е част от „неговото пътуване в изкуството на графиката“ и шанс за публиката да се срещне с една колекция, респектираща с художествената значимост на включените в нея творби.


image0 (9K)