Тасос все още си е там и ви чака

Въпреки случилите се пожари, за жалост както всяка година, едно приказно и не толкова далечно местенце ви очаква. И това е остров Тасос, зеленият остров, както го наричат. До него се стига най-бързо и лесно през граничния пункт при Златоград, към Ксанти и се стига до Керамоти, където ще трябва да се качите на ферибот до  остров Тасос. Обиколката на острова е 95км, има повече от 48 плажа, безброй уютни и кипри хотелчета, удобни вили и бунгала, разбира се и лъскави комплекси /за по- претенциозните туристи/.

[ad id=“225664″]

Хората в малките градчета и селца са много усмихнати и отзивчиви, ненатрапчиви, готови да ви упътят даже и на български. Ако сте почитатели на вкусната и обилна храна – там ви е мястото. Всичко е като домашно приготвено, изобилно, пък и  някои глезотийки са комплимент /безплатни/ от таверните. Където и да решите да отидете на плаж – няма да сбъркате. Източната част на крайбрежието на острова като природа е по – близка до нашата, българската, с по- равни, предимно пясъчни плажове, маслинени горички, селца и градчета. Лименас е столицата на острова, където слизате от ферибота- може да видите стария град, античния театър и ако продължите на юг към Лименария може да посетите фабриката за бижута, многото плажове и да се насочите към Потос, който е в най-южната част на острова. Съвсем близо до него , само на 10 км североизточно, навътре в планината е старинното селище Теологос – името му означава „Словото на Бога“.

[ad id=“263680″]

Основано е през 16 век от гръцки бежанци от Константинопол.  Като архитектурен резерват от 1979, поради автентичната си архитектура, селото е запазило духа на 17век – къщите са каменни, покривите им са покрити с каменни плочи/тикли/, във всяко дворче цъфтят олеандри и  нарови дръвчета. Дълго може да си разхождате из тесните улички и сокаци, да посетите църквите и видите изкусните дърворезби на иконостасите. Много интересен е етнографския музей, в който са изложени много експонати- инструменти и вещи от бита, народни носии, а  ежегодно  през есента се възпроизвежда древения обичай „тракийска сватба“. И днес, както в стари времена, поминъкът на хората е отглеждането на кози и овце, производство на зехтин, местен алкохол „ципуро“ и известните маслини „стафидаки“.

[ad id=“236993″]

И когато уморени и впечатлени от разходката спрете да хапнете и пийнете в някоя от многото таверни на Теологос – ще останете очаровани от чевермето, което навсякъде предлагат, вкусните разядки, салати и узо.

От Потос, ако поемете на запад, ще се насладите на прелестните, скътани между високи скали, покрити с борови гори, плажчета – Кекес бийч, Нотос, Астрис, Псили Амос бийч, Аликес, Арсанас бийч – поне тези плажчета е задължително да видите, макар и само пътьом. Непременно трябва да се види и женският манастир „Св.Арх. Михаил“, който е построен върху впечатляваща отвесна скала. В него се пази  „Честният пирон“, както го наричат местните, част от пирон от разпятието на Исус Христос. Там не е възможно да се влезе с леко лятно облекло – къси панталони и потници, но от манастира са се погрижили да ви приведат в подходящ вид – дават ви на входа дълга пола, панталон, наметало -каквото е нужно. Хубаво е да си имате шишенце, за да си налеете лековита вода от чешмичката и да си измиете очите за здраве.

Като поемете на север към Лименас, по западната част на острова, ще стигнете и до Мраморния плаж. Това, всъщност, е мраморна кариера, действаща от много години, но там има две плажчета, с изключително чиста, изумрудена вода, бял, мраморен пясък и…, разбира се, заведение, в което може да се разхладите с някой и друг коктейл. Мястото е изключително, станало е атракция за туристи от цял свят.

Има много прелестни местенца, но най- интересно и вълнуващо е сами да си ги откриете и те да станат „вашите местенца на острова Тасос“.


image0 (9K)