Тарикати източват банковите карти, докато са в джоба ни

Сметките ни могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато банковите карти са в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна в последните месеци. За това предупреждават експерти по киберсигурност, съобщи водещият на рубриката „На твоя страна“ по Нова телевизия Георги Георгиев.

Източването на пари става със специални устройства, които измамници допират до портфейла ви. Измамите стават най-често там, където има най-много хора – в метрото, в автобуса, тролея или в магазина по време на големи пазарувания.

Схемата използва технологията на безконтактните разплащания, подобно на плащанията в магазина. Портативните пос терминали, които измамниците използват, остават невидими за нас.

„Когато човек, носещ пос терминал в джоба или чантата си, се доближи до вашия портфейл, се реализира транзакция”, обяснява пред камерата на Нова телевизия IT експертът Александър Ненов.

Сумите, които се теглят са малки – до лимита, в който системата не изисква въвеждане на ПИН-код. У нас най-често те са 25 или 50 лв.

Схемата е популярна в няколко европейски държави, но все още официално регистрирани от полицията потърпевши у нас няма.

„Първите такива случаи, за които чухме преди години, бяха във Великобритания. Там в метрото се разхождаха хора, които дори не криеха пос терминала, тъй като не осъзнаваха, че това всъщност е форма на джебчийство”, допълва Ненов.

От компаниите за картови плащания у нас твърдят, че подобни злоупотреби при българските потребители са трудно осъществими. Освен защитите, които притежават безконтактните карти, пос терминалите, с които стават измамите, не могат да останат анонимни, обясняват експертите. Дори и да се стигне до измама, парите ни ще бъдат възстановени чрез т.нар. процедура за оспорване на плащане.

„Благодарение на тези договорни отношения между търговеца и финансовата институция, в крайна сметка парите са гарантирани”, посочи Ваня Манова, мениджър на компания за картови плащания.

От измамата могат да ни предпазят специални калъфчета или пластики с размера на самите банкови карти. У нас те вече се продават, а в някои страни се раздават безплатно от банките при издаването на картите. Въпреки това, експертите съветват да следите всяка транзакция, която минава през картата ви.

В България 75% от плащанията с карта са безконтактни. Допълнителна защита при тях ще дадат и новите европейски правила, които ще изискват допълнителна верификация – дори и да теглим до лимита.

„След петата транзакция и след достигане на сума от 150 евро следва системата да изиска ПИН”, каза Иван Хаджов, мениджър „Дигитални продукти” в компания за картови плащания.

Особено внимателни трябва да сме през следващите седмици, когато се очаква милиони да бъдат похарчени около пазаруванията покрай Черния петък и Коледа. Тогава и измамниците стават най-активни.

Не дръжте банковите карти в задния си джоб, защото ако измамници допрат до него портативен пос терминал, ще загубите част от парите си!

 


image0 (9K)