Тарама салата – изкушение с вкус на Гърция

Една интригуваща рецепта с летен полъх от древна Гърция. Тази салата е сред най-обичаните традиционни гръцки деликатеси. Тя бързо и лесно се приготвя, а
е истинско кулинарно изкушение.
Нужни са само 5 продукта — хляб, лимон, зехтин, Тарама хайвер и лук.

Необходими продукти:

1 Глава лук

2. Сокът на 1/2 лимон

3. Вътрешната част на половин хляб, добре изсушена / Може да използвате и нарязан хляб, само отстранете корите и оставете филийките да престоят цяла нощ на открито, за да изсъхнат хубаво.

4. 1 ч.ч. зехтин / за предпочитане студено пресован/

5. 100 гр Тамара хайвер /Може да го откриете и в рибните магазини и в големите супермаркети/

Начин на приготвяне:

Оставете хляба да престои една нощ на открито, за да може хубаво да изсъхне. На другия ден го накиснете във вода и хубаво го отцедете. Прехвърлете го в купа за разбиване, или в блендер, и добавете останалите съставки — лука, нарязан на ситно, Тарама хайвера, половината от лимоновия сок и 1/3 от зехтина.

Бъркайте с блендера или пасатора всички съставки, докато придобият хомогенност, като от време на време добавяте още зехтин и лимонов сок, докато получите желаната консистенция — гладка паста.

Прехвърлете готовата смес в порцеланова купичка и сервирайте с препечен хляб, узо или бяло вино. Може да декорирате пастата с маслини и да я поднесете като предястие или следобедна закуска за цялото семейство.

И накрая един съвет: НЕ слагайте в Тарама салатата сол! Хайверът обикновено е изключително солен и напълно я овкусява.

Да ви е сладко!

Източник: woman-onthe-top.net


image0 (9K)