Таня Андреева: Поне половината от болните да доплащат за лечението си

„Балансът в системата не е в това да се търси пропорционалност между здравето и парите. Приоритет трябва да бъде пациентът.“ Това коментира в ефира на Канал 3 бившият министър на здравеопазването Таня Андреева.

[ad id=“225664″]

„След като лекарите си свършат работата, може да се калкулира колко струва това на болниците. Смъртта на жената с аортната клапа, която е нямала пари да плати за нея е частен случай, но той се случва вече често в държавата. Поне половината от пациентите трябва да доплатят своето лечение. Тази система с една здравна каса, не може да продължи по същия начин , каза още тя.

[ad id=“263680″]

„По света вече не се говори за пари, а за качество на здравето. Всичко това се постига когато качествено лекари си свършат работата . Аз бих поставила въпроса от другата страна и той се състои в това, че все повече ние работещите хора поемаме тежестта на социално слабите и тези, които не могат да плащат здравните си осигуровки. Ако модела е солидарен- трябва всички да си заплащаме. Сериозната група е са тези, които държавата ги осигурява на много ниски пари. Когато една държава вижда, че изнемогва, трябва да помисли за нов модел на финансиране“, категорична беше д-р Андреева.

[ad id=“236993″]

„Освен НЗОК трябва да има и други фондове, които да покриват нашето здравеопазване. Аз почти не познавам човек, който да не си е доплащал за болнична помощ. Непрекъснато се усеща пресиране на държаните болници, в които минават 2/3 от пациентите“, изтъкна Таня Анреева.


image0 (9K)