„Тайни пътници“ ще дебнат в градския транспорт

От Центъра за градска мобилност обявиха обществена поръчка за над 460 000 лева за „тайни пътници“ в градския транспорт

[ad id=“225664″]

Те ще проверяват както условията в обществения транспорт, така и отношението на шофьорите и спазват ли правилата на пътя. Ще бъдат напълно неразпознаваеми, с цивилни дрехи.

Лъчезар Пеков е ръководител и един от проверяващите на автобуси от Центъра за градска мобилност. Екип на „Здравей, България” се качи заедно с него в автобус 310. Същата линия, в която преди седмица шофьор не отвори вратите на пътник, за да слезе.

По думите на Пеков най-честите нарушения от страна на шофьорите са подминаване на спирките, не се отварят вратите на граждани, а в някои случаи отказват да продават билети. Шофьорите се проверяват още дали носят униформи.

[ad id=“263680″]

Преди време зрители на NOVA сигнализираха за лошо отношение към пътници в градския транспорт. Някои водачи пък бяха заснети как карат с цигари и дори с телефон в ръка.

При съвместната проверка в автобус 310 нарушения нямаше. Проверяващите от Центъра за градска мобилност в момента са 22-ма. С обявената обществена поръчка за над 460 000 лв. проверяващите вече ще са от външна, непозната фирма. Ще бъдат и 50, вместо 22-ма.


image0 (9K)