Тайните, скрити зад преживяването „дежавю”

Да предположим, че ще карате ски за първи път, но в момента, в който стъпите на снега, ви се струва, че вече сте правили това и преди. Е, честито, вече сте изпитвали „дежавю”. Въпреки че изглежда рядко явление, 60-80% от хората са го преживявали поне веднъж.

Има няколко интересни истини обаче, които се крият зад въпросното явление.

1. Означава, че сте млади

Най-малката възраст, на която за пръв път може да преживеете „дежавю”, е около 10 години. Периодът, когато странното явление се случва най-често, е между 15 и 25 години. След това събитията започват да намаляват с напредването на възрастта.

2. Мозъкът ви работи правилно

Тъй като изживяването става все по-рядко с напредването на възрастта, това обърква някои учени. Всъщност, „дежавю” е знак за здрав ум и показва, че можете да забележите сигнали, които са неправилни.

3. Паметта ви може да не е синхронизирана

Има много експерти, които вярват, че това моментно състояние има нещо общо с начина, по който си спомняте спомените. „дежавю” може да е отговор на ситуация, наподобяваща преживяване от миналото, което не помните съвсем добре.

4. Може да е симптом на бъдещ припадък

Съществуват различни физически и психически признаци, които могат да са като предзнаменование на нещо от бъдещето. Така че, ако имате неврологични проблеми или ви причернява лесно, бъдете нащрек, ако нещата около вас изглеждат твърде познати, но не сте били там никога преди.

5. Твърде стресирани сте

Може да изпитате странното чувство на познатост, когато сте уморени и притеснени. Това се дължи на факта, че когато сме под стрес, вниманието ни е не е така концентрирано и ясно. Например, ако се разсейвате от всичко, докато бъдещият ви съпруг ви слага халката на пръста, спрете и поемете въздух, защото изглежда, че и преди сте били в същата позиция, но истината е, че сте толкова нервни, че сякаш наблюдавате събитието отстрани.

6. Честото „дежавю” е признак на безпокойство

Има случаи, когато дежа вю се предизвиква от хронични състояния на тревожност, което прави психичното разстройство още по-лошо.

iwoman.bg

 


image0 (9K)