Тайните на ябълката

Прастара е легендата за „райската ябълка“, според която Ева, изкушена от прелестите на червената ябълка, протегнала към плода ръце и…знае се що Бог е наредил да се случи. Не знаем колко е истината в тази библейска притча, но знаем, че ябълката е свързана като никой друг плод още от праисторически времена с живота и разума на човека. И което е по-важно: днес тя заема подобаващо място в нашия живот.

[ad id=“225664″]

Английска поговорка преведена свободно, казва: „Една изядена ябълка на ден изпъжда лекаря“. Диетолозите от опит пък съветват: „Ябълковият сок, изпит преди лягане, успокоява, а сутрин стимулира храносмилането и възбужда апетита“. Специалистите по храненето твърдят: „Ябълката спада към най-полезните плодове“.
Педиатрите познават доброто, често пъти очевидно действие на суровите настъргани ябълки при детските стомашно-чревни заболявания. Тези лечебни показания се обясняват с високото съдържание на пектин. Доказано е също, че пектинът на ябълките „разтваря“ холестерина. Практиката на много лекари показва, че ако през целия си живот човек всеки ден изяжда по две ябълки, склерозата може да се забави. Ябълките са полезни и при сърдечно-съдови заболявания.
Те са всепризнат регулатор на стомаха. Изключително полезни са за хората със заседнал начин на живот, за бременните жени, за страдащите от хемороиди, за юношите, предразположени към младежки пъпки.

[ad id=“263680″]

Едновременното наличие на витамин С и Р в ябълките оказва благоприятно влияние на болните от атеросклероза, хипертония. Доказано е също, че ябълката има отлично въздействие върху кръвообращението. С ябълки се влияе върху ревматизъм, артрит и подагра. Препоръчват се и при малокръвие.
Всъщност ябълките са бедни на витамини. Най-богатите на витамин С сортове съдържат не повече от 28-30 мг на сто. За съжаление при някои сортове това качество е нищожно. Нека и да си спомним, че при съхраняване на пресните ябълки количеството на витамин С неизбежно намалява или изобщо изчезва. От друга страна, има плодове, при които наличието на витамин С далеч превъзхожда това на ябълките. Така например витамин С в касиса е 10, а в шипката 100 пъти повече. Тогава? Може би ябълките имат богат минерален състав? Не, не се отличават и с това. Плодовете на крушите, прасковите, сливите, съдържат повече минерални соли.

[ad id=“237001″]

Въпреки това ябълките лекуват. С какво? Само с пектина? Едва ли. Твърде е възможно сполуката да почива на тяхното бактерицидно действие, на наличието на антимикробни вещества, на фитонцидите. За стомашните заболявания това е напълно допустимо. Но откъде идва удивителното лечение на заболяванията по кръвен път, на целия организъм?
Това все още е тайна.


image0 (9K)