Тайната на човека с харизматично излъчване

Харизмата е магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Всеки от нас познава поне един такъв харизматичен човек.

Думата харизма идва от гръцкия език харис – дар от бога, божествен. Гърците са приемали харизматичността на владетелите си или на жреците си, като рядък дар от боговете, който дава на тези хора да застават начело на живота им. И досега  – харзиматичните хора ръководят, увличат, стоят начело на масите с огромна лекота и умение, което не се учи никъде – те го притежават.

Кои са отличителните черти на харизматичния човек?

Той е различен от другите, но най- важното – по един необясним начин. Никой не може да обясни какво у човека го кара така силно да му се възхищава и да иска да е в компанията му. Харизматичността е по-силна от разумните причини.

Харизматичният човек е самоуверен, без да се натрапва и да го демонстрира. Вътрешното спокойствие, правилната (само) оценка и непоклатимост на характера са толкова рядко срещани, че винаги будят в началото интерес, но в последствие – непреодолима притегателна сила и обожание.

В този човек  има нещо загадъчно. Може да е разговорлив, да обича да държи речи или да е затворен и хората да се въртят около него като мушици, но винаги има нещо недоизказано, той никога не се разкрива докрай и пази понякога умишлено тази тайнственост като оръжие за нестихващ интерес.

Събитията около харизматичния човек винаги са вълнуващи. Той е във вихър на някоя случка, разказва за нея или тя по скоро предстои. Не губи елемента на загадъчност през цялото време – все пак друго основно качество е да не спира да изненадва.

Той умее да говори. Понякога само няколко недовършени изречения карат останалите да не спират да мислят за този човек и да го последват навсякъде.

Външният вид е доста силен елемент в харизмата на човека. Има хора с непривлекателни тела, които имат харизма, но обикновено чертите и вида на харизматичния човек има някаква необикновеност, нещо, което ги различава от масата.

Други качества, които притежават харизматичните хора е чувството за хумор. Хуморът е най- прекият начин да спечелим някой и да направим впечатление, стига да умеем. А те умеят – една дума на място, иронична забележка или дори помръдване на веждите с ирония, приковават към тези хора. Дар словото е също в техния арсенал.

Те са непредвидими и това е заковаващата им сила. В свят, пълен с рутина и скука, с посредствени хора и идеи, харизматичната личност е свеж полъх на вятъра, който може бързо и без видима причина да се превърне в бурен ураган.

Истинският харизматичен човек обаче винаги е добронамерен. Щедро се раздава на познати и непознати – без усилие, без определена цел, но и без да се разкриват докрай.

Как можем  да увеличим личната си харизма?

бъдете толерантни към другите
умеете да ги изслушвате
не говорите многословно за себе си
сте търпеливи в общуването
се усмихвате повече

За харизматичните хора важи изразът „дарени от боговете”, но реално излъчването им е съвкупност от житейския им опит и мъдростта, която са събрали по пътя, емоционалната им интелигентност и индивидуалност.


image0 (9K)