„Таймс“: България ще изгони руски дипломати заради скандала „Скрипал“

Според британското издание „в съгласувана кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“

[ad id=“225664″]

България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал“, твърди електронното издание на британския вестник „Таймс“, цитирано от БГНЕС.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс“ съобщава, че „в съгласувана кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“.

[ad id=“263680″]

Според вестника „безпрецедентния ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици“.

Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Българският премиер Бойко Борисов участва в срещата. След нея той подчерта, че като част от ЕС България е подкрепила общото становище на ръководителите на правителства, които застанаха зад британския премиер Тереза Мей.

[ad id=“236993″]

„Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, цитирам дословно: високата степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз вчера поисках повече доказателства – от „висока степен на вероятност“ не е пълна степен. Докато има „висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори“, заяви Борисов.

[ad id=“236999″]

По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

[ad id=“237001″]

В същото време той в аванс потвърди частично новината на „Таймс“, като заяви: „Оттук нататък действително очаквам в следващата седмица доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават свои посланици“, каза премиерът.


image0 (9K)