Тази седмица се решава съдбата на Брекзит

Съдбата на Brexit е възможно да се реши още тази седмица, заяви вицепремиерът и външен министър на Ирландия Саймън Ковъни, след уикенд на интензивни преговори между Великобритания и ЕС.

С изтичането на времето преди решаващата среща на върха на ЕС в четвъртък, дипломатите предупреждават, че двете страни все още гледат по различен начин на жизненоважния въпрос за границата с Ирландия.

След като преговорите между официални лица се възобновиха в Брюксел, ирландският вицепремиер призова за предпазливост, но заяви, че може да се постигне споразумение за избягване на краха от развод без споразумение.

„Сделка е възможна този месец. Възможна е дори тази седмица, но още не сме стигнали до това“, каза Ковъни пред репортери, когато пристигна за разговори с външните министри на ЕС в Люксембург.

„Както каза вчера Мишел Барние, предстои още много работа, но се надявам, че днес можем да постигнем по-голям напредък.“

„За Brexit колкото по-малко казваме сега, толкова по-добре“, добави той, намеквайки, че се водят деликатни преговори, които засега е по-добре да се държат в тайна.

„Мисля, че е доста ясно какво се опитваме да направим, но сега има подробни технически дискусии и мисля, че трябва да дадем време и пространство, за да се случи това“.

Правителството на Великобритания планира първи бюджет след Brexit за 6 ноември, една седмица след очакваната дата за напускане на Европа.

След седмици на мрак, последните няколко дни вдъхнаха надежда, че може да се постигне споразумение, но досега няма решаващ пробив. Останалите европейски външни министри са предпазливи, но люксембургския Жан Аселборн заяви, че според него е възможна. На въпрос дали тази седмица може да се постигне сделка, испанският външен министър Жозеп Борел отговори: „Надяваме се да е така. Надеждата умира последна.“


image0 (9K)