Тази вечер старозагорци тръгват на специална мисия към Света гора в Атон

Тази вечер група от около 15 човека, сред които и няколко старозагорци, тръгват със специална мисия към Света гора в Атон. Освен от Стара Загора в екипа са включени и хора от София, Смолян и Бургас. Ръководител е г-н Димо Узунов от Стара Загора, който от много години води групи от цялата страна в Атон. Това разказа за ЗАРАТА Чавдар Златев, един от участниците в експедицията.

sv_gora_aton-3Основната цел на доброволците е Българския манастир „Св. Георги Зограф”, където всяка година традиционно в средата на месец ноември се чества вторият по значимост празник „Малкият Св. Георги”.  Тук за няколко дни те ще подготвят и обработят църковната утвар в 3 от църквите в рамките на българския манастир. 7-8 човека ще свалят тежките полилеи, ще почистят тях и месинговите свещници и ще се погрижат черквите да посрещнат поклонниците в добър вид.

Каква е легендата за чудодейната икона на Св. Георги Победоносец, която се намира в Българския манастир в Света гора и защо тя е точно там? Имало е спор между монасите на манастира „Ватопед” и Българския манастир „Св. Георги Зограф” къде да бъде оставена тя. Ето какво разказва поверието:

Преди около 500 години иконата на Св. Георги  доплувала по водите на Бяло море, след корабокрушение, до източния бряг на Атон. Когато я намерили старците от Карея(столицата на Светата обител) решили да я качат на гърба на едно муле. То вървяло няколко дни и носило Аравийската икона(както още е наричана иконата на Св. Георги), докато не стигнало до територията на Българския манастир. Там мулето паднало и умряло. Точно на това място вярващите построили малък храм и му дали името на светеца.

sv_gora_aton-2Всяка година, в средата на ноември, се извършва литийно шествие в памет на Св. Георги. Установено е, че този празник предизвиква по-голям интерес сред поклонниците, отколкото Храмовия празник на манастира. Очакват се 500-600 вярващи да дойдат тук и този ноември.

Очаквайте информация от хода на експедицията, както и снимков материал, който г-н Златев обеща да ни изпраща.

Снимките в публикацията са от предишно пътуване на Чавдар Златев, които той предостави на ЗАРАТА.


image0 (9K)