Таван до 5000 лв. за далечни роднини при смърт на пътя

„Приемайки промените в Кодекса за застраховането няма да се увеличи застрахователната премия“, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

Парламентът въведе таван до 5000 лв. за близки, извън родствения кръг на загинали при ПТП. Таванът бе въведен, след като народните представители приеха промени в Кодекса за застраховането на второ четене, предаде агенция „Фокус“.

Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица.

Отпаднаха текстовете, с които се предлагаше таван за обезщетенията на близките родственици на загиналите при катастрофи. ГЕРБ предлагаше между първо и второ четене 20 000 лв. да бъде таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, за всяко дете и родител.

В пленарната зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия. Измененията в кодекса бяха внесени от Министерски съвет и с тях се въвеждат също и разпоредбите на европейска директива, свързана разпространението на застрахователни продукти.

„Не искаме нашата застрахователна премия да се увеличава двойно и тройно и приемайки промените в Кодекса за застраховането, тя няма да се увеличи“, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова по време на дебатите по Кодекса за застраховането и тавана на застраховките.

„Предложението в този член, който след малко ще гласуваме е да се изработи методика. Тя ще бъде изработена съвместно с гаранционния фонд, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика. Тази методика ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на ПТП“, обясни Стоянова.

„Защо е необходима тази методика? Такава методика има в повече от половината европейски държави. Тя е необходима, за да има справедливост при присъждането на обезщетенията и второ хората да разберат, че трябва да си търсят имуществени обезщетения, каквито плащат застрахователите в Европа и които могат да бъдат много по-големи от тези, неимуществени, за които говорим“, коментира още Менда Стоянова.

Според нея тази методика е необходима и заради практиката на съда. Тя уточни, че е предложила да се сложи таван до 5000 лв. за обезщетенията при неимуществени вреди при смърт на пътя за нероднини, в емоционална връзка с починалия.


image0 (9K)