С COVID-19, не можете да се заразите, докато вървите – тежък е и пада бързо

Не може да се заразите с COVID 19, докато вървите, маската пази здравите да не си пипат устата. Страхът сваля имунитета, възрастните вкъщи да не гледат новини за епидемията, каза пулмологът д-р София Ангелова по БНТ

Вярвам че, топлото българско слънце ще ни отърве от коронавируса. Той се появи през декември 2019 г., целият период е студено време, но пулмолозите винаги имаме по-малко работа през лятото.
Тя призова хората да не се страхуват от COVID 19, защото страхът сваля имунитета и могат да се разболеят от други болести. Възрастните хора да гледат тв програми с музика, а не новини.

Д-р Ангелова припомни, че много от симптомите на коронавируса се преплитат с грипа – висока температура, отпадналост, треска, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, задух. И призова хората да не излизат от вкъщи, а да се обадят на личния си лекар при първи симптоми. Два-три дни те ще се лекуват с антивирусни медикаменти. Не изкупувайте и не презареждайте антивирусни медикаменти, защото ще попречите на хора, които имат нужда от тях. Ако до два дни състоянието не се подобри, а се засилва задухът и става постоянен, тези хора се приемат и се лекуват в болница, каза още тя.

Коронавирусът е тежък, бързо пада и не може да се заразите с него, докато вървите по улицата. Носенето на маски е важно за болните хора, а за здравите – предпазва ги да не си пипат устата, носа и очите, защото всички ние докосваме непрекъснато различни повърхности, обясни пулмологът.


image0 (9K)